 Lexus усъвършенства своя компактен луксозен градски кросоувър с по-мощна

...
 Lexus усъвършенства своя компактен луксозен градски кросоувър с по-мощна
Коментари Харесай

НОВИЯТ LEXUS UX 2024: ПОВЕЧЕ ЕЛЕКТРИФИЦИРАНА МОЩНОСТ, ПОВЕЧЕ УДОВОЛСТВИЕ ОТ ШОФИРАНЕТО И РАФИНИРАНОСТ ЗА ЛУКСОЗНИЯ КОМПАКТЕН ГРАДСКИ КРОСОВЪР

 Lexus усъвършенства своя стилен първокласен градски кросоувър с по-мощна самозареждаща се хибридна система, нови цифрови уреди и усъвършенствани функционалности за сигурност
 Представяне на новия UX 300h с литиево-йонна батерия с по-висок потенциал, увеличаваща
общата мощ на системата с 8%
 По-висока мощ и по-добро ускоряване, само че понижен разход на гориво и излъчвания на CO2 в
съпоставяне с UX 250h
 UX 300h със задвижване на четирите колела E-Four употребява нов заден мотор с над пет пъти по-голяма мощ от тази на елемента на предходния модел, осигуряващ по-изострена реакция при
подаване на газ и по-ангажиращо задвижване
 Нов цифров инструментален екран на лидера и спомагателни ограничения за противопоставяне на шума и вибрациите
 Нови цветови варианти за интериора и външността
 Разширение на функционалностите на Lexus Safety System +, в това число нов самодеен помощник за шофиране, система за следене на лидера и помощник за безвредно излизане от автомобила

Компактният първокласен градски кросоувър UX, един от най-продаваните модели на Lexus в Европа, получава обилни по размер промени по задвижването и рационализиране на редица други елементи за 2024 година В резултат от това се усъвършенстват динамичността и удоволствието от шофирането на автомобила, съчетаващ гъвкавостта на кросоувър c удобството на шофиране на
един съвременен хечбек.

Гамата към този момент включва новия самозареждащ се хибрид UX 300h (заменящ UX 250h). Този модел играе значима роля в световната тактика на Lexus за електрификация и използването на нови технологии за възстановяване на динамичните качества на автомобила, в това число управляемостта, контрола и удоволствието от шофирането. С визията “Lexus Electrified ” Lexus следва пътя си към въглеродна индиферентност по метод, който прави първокласното електрифицирано шофиране налично за клиентите посредством разнообразни благоприятни условия за задвижване.

Новият по-мощен UX 300h

Най-значимата смяна в гамата на UX за 2024 година е появяването на новия самозареждащ се хибриден модел UX 300h, който заменя предходния UX 250h. Запазва се към този момент наложеният 2,0-литров бензинов мотор с неговата извънредно висока топлинна успеваемост, само че в новия модел той е част от петото потомство хибридно задвижване на Lexus, което предлага
увеличена мощ и по-добри динамични индикатори.

Промените включват въвеждането на нова, по-ефективна литиево-йонна батерия с 60 кафези и номинално напрежение от 222 V, която заменя досегашния никел-метал хидриден модул със 180 кафези и напрежение от 216 V и интеграцията на нов инвертор, който към този момент не е обособен модул, а част от обща компановка с електрическия мотор. Благодарение на новата батерия е реализирано 8-процентно увеличение на общата мощ на системата, която нараства от 184 к.с. по DIN./135 kW при UX 250h до 199 к.с. по DIN/146 kW при новия UX 300h.

В моделите, оборудвани със система за задвижване на четирите колела E-Four се употребява нов мотор-генератор с непрекъснати магнити и висок въртящ миг. Той е повече от 5 пъти по-мощен от предходния елемент от индукционен вид, генериращ мощ от 30 kW и 84 Nm въртящ миг. Това софтуерно решение обезпечава по-изострена реакция при подаване на газ и още по-удовлетворяващо шофиране с усъвършенствана непоклатимост и чувство за надзор.

Задният мотор служи и като генератор за регенериране на спирачна система на автомобила, увеличавайки количеството кинетична сила, която може да бъде уловена при прекъсване или понижаване на скоростта и съхранена в батерията на хибридната система.

Оптимизирането на равнището на подкрепяне от страна на електрическия мотор, като част от процеса на синхронизиране на оборотите на мотора с вътрешно горене със скоростта на автомобила, основава чувство за неотложно, линейно ускоряване. По този метод се понижава нуждата от работата на бензиновия мотор на високи обороти. Хибридната система може да изключи бензиновия мотор, при което автомобилът може да си движи на електричество със скорости от до 115 км/ч, да вземем за пример при шофиране по дълги наклони.

2,0-литровият бензинов мотор играе основна роля за повишение на цялостната успеваемост на UX 300h, с помощта на авангардни софтуерни решения като кревати на клапаните с лазерно отсрочено покритие, точно планиран профил на всмукателния силует, висока степен на втвърдяване от 13,0:1 и система за впръскване на гориво, която комбинира непосредствено впръскване и впръскване във всмукателните отвори, за реализиране на развой на високоскоростно горене.

Интелигентното изменчиво газоразпределение с електрически активиращ механизъм за всмукателните клапани VVT- iE усъвършенства прецизността на реакцията при подаване на газ и управляемостта, като в същото време оказва помощ за понижаване на излъчванията на отработилите газове. Динамичните качества на мотора и разходът на гориво са в допълнение усъвършенствани, с помощта на потреблението на горивна помпа с безстепенно изменчив потенциал и охладителна система с електрическа водна помпа, допринасящи за понижаване на загубите от вътрешно търкане. Последната спомага и за бързото стопляне на купето през студените дни, а климатичната система обезпечава по-бързо изстудяване.

По-добри динамични индикатори, по-добра успеваемост

Благодарение на увеличението на мощността, UX 300h обезпечава по-добри динамични параметри. Времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч за модела с предно предаване е понижено от 8,5 на 8,1 секунди, до момента в който при E-Four със задвижване на всички колела времето е кратко от
8,7 на 7,9 секунди.

Благодарение на нарасналата успеваемост на задвижването и ограниченията за понижаване на тежестта на автомобила е понижен и разходът на гориво. При версията със задвижване на предните колела стойностите при комбинирания цикъл на WLTP са надлежно 5,0– 5,2 л/100 км, а при тази със задвижване на четирите колела 5,3 – 5,7 л/100 км. На базата на същия цикъл на премерване WLTP, съответните излъчвания на CO2 са 113 – 119 г/км и 121 – 128 г/км.

По-доброто ускоряване на UX 300h се добавя от по-стабилно държание при шофиране. Стремежът към странично наклоняване на каросерията се потиска по-добре при по-динамично придвижване в завои, същото е годно и във връзка с надлъжно наклоняване като да вземем за пример при внезапно прекъсване. Подобрена е цялостната издръжливост на каросерията с прибавянето на нова носеща опорна скоба за радиатора и увеличаване на долния заден панел.

UX 300h с E-Four система за задвижване на четирите колела предлага по-добра управляемост при завиване, прекъсване и ускоряване върху пътни настилки с разнообразни равнища на сцепление от двете страни на автомобила, което способства за обезпечаване на повече убеденост за лидера. Това е реализирано посредством точно ръководство на разпределението на задвижващата мощ.

Контролът на стабилността на автомобила (VSC) автоматизирано усъвършенства разпределението на задвижващия въртящ миг сред предните и задните колела, неотложно подавайки въртящ миг към колелата на задния мост, когато открие загуба на сцепление начело. Стабилността при завиване е усъвършенствана с контролиране на въртящия миг към задните колела, с цел да се
поправят презавиването и недозавиването.

При всички UX модели лидерът може да употребява Lexus Drive Mode Select, с цел да приспособява настройките на автомобила по отношение на желанията си и типа на пътуването.

Изборът на режим
Normal подсигурява най-хубавия баланс сред динамичност и разход на гориво; режимът Eco дава приоритет на енергийната успеваемост и понижаване на разхода на гориво като прави по-плавна реакцията при подаване на газ и усъвършенства работата на климатичната система. Sport обезпечава опция за по-динамично ускорение и прибавя успокояваща сбитост към чувството при връзката с кормилното ръководство.

Лесна управляемост и наслаждение от шофирането

UX е умислен като „ изобретателен откривател на града “, автомобил, който предлага практичността на високопроходим SUV, съчетана с изключителната точност, присъща за Lexus и ангажиращата динамичност на шофиране. Още сега в който лидерът се настани зад кормилото, UX основава чувството за чевръст първокласен хечбек модел, с шофьорска позиция, осигуряваща относително късо разстояние сред ситуацията на бедрата и на петите, създавайки чувството, че сте по-близо до земята, в сравнение с в други SUV коли.

Автомобилът е основан на световната платформена архитектура GA-C на Lexus, лека и извънредно твърда конструкция, чиято издръжливост е в основата на държанието на автомобила, осигуряващо бързи реакции като резултат от дейностите на лидера. Междуосието от 2640 мм способства за гладко, устойчиво държание и необятен интериор, до момента в който радиусът на завиване по следата на колелата от 5,2 м улеснява маневрирането и паркирането.

Тиха и спокойна среда в кабината

Пътниците в новия UX могат да разчитат на тиха и спокойна среда в интериора, освен когато той работи на електричество. Взети са целенасочени ограничения за отбягване или угнетяване на шума и вибрациите, от присъщата издръжливост на структурата на автомобила дo стратегическото разполагане на звукоизолиращи и абсорбиращи материали и потреблението на акустични прозорци. Облицовките на калниците понижават натрапчивия тон от вода, камъни и нечистотия, изхвърляни от гумите.

Добавен е спомагателен шумопоглъщащ материал под централните колони и в пода на автомобила. Постигнато е в допълнение угнетяване на вибрациите благодарение на материалите на арматурното табло и на облицовките на калниците на задните колела. Заедно тези стъпки са
понижили шума в автомобила с 1,7 dB.

Изцяло цифров кокпит на лидера

Опционалният 12,3-инчов цифров инструментален екран на лидера може да бъде персонализиран във връзка с външен тип, комбинация, жанр и вид на доставяната информация, създавайки ергономичен и подсъзнателен метод за достъп до информация, развлечение и съгласуваност. Външният му тип се трансформира съгласно определения режим на шофиране, а оформлението му може да се приспособява съгласно персоналните желания на лидера. Системата може да запаметява желаните мултимедийни, аудио и навигационни настройки на до трима души.

Интуитивни мултимедийни системи
2024 UX разполага с най-новите мултимедийни системи: съгласно равнището на съоръжение на модела, Lexus Link Connect с осем-инчов сензорен екран или, с спомагателна функционалност и 12,3-инчов екран, Lexus Link Pro. Освен че са лесни за работа, системите са с нараснала изчислителна мощ и реагират по-бързо на заложените условия и команди. И двете версии показват графики с висока разграничителна дарба за добра четливост при всевъзможни условия на осветяване.

Системата за гласово различаване включва опцията за потребление на бордовия помощник „ Хей Lexus “. Тя реагира на гласови команди, с цел да улесни свързването с телефонни позвънявания, ръководството на аудио и климатични контроли и търсенето в интернет. Системата е програмирана да схваща повече разговорни термини, да разпознава дали приказва лидерът или пасажерът начело и да прави разлика сред фоновия звук и командите, тъй че да не е належащо заглушаване на звука.

За да бъде улеснено планирането на пътуването и подпомагането за отбягване на тапи в трафика, общоприетоо се предлага облачна навигация, която дава достъп до информация за пътя и трафика в действително време. Освен това системата Lexus Link Pro включва вградена навигация, поддържаща работа даже ако облачната връзка не е налична. За да улесните намирането на информация за такива неща като локални паркинги и точки за зареждане, „ Хей Lexus “ може също да бъде обвързвано с информация, основана на облак.

Сред удобствата, обезпечавани от мултимедийната система, са безжичната интеграция на смарт телефон посредством Apple CarPlay или Android Auto. Възможностите за съгласуваност се уголемяват благодарение на приложението за смарт телефон Lexus Link, което разрешава на лидера отдалечено да заключва или отключва вратите, да задейства спешните светлини и да настройва климатичната система за изстудяване или стопляне на купето, преди да се качите в колата. Приложението може също по този начин да ревизира равнището на зареждане на батерията, евентуалния пробег при включена или изключена климатична система и оставащото време до довеждане докрай на зареждането.

Материали в интериора: високо качество и майсторска направа

Материалите и покритията, употребявани в интериора на UX, са типични за един Lexus и съчетават традициите на японската направа с новаторски индустриални техники.

Предлагат се три разновидността за тапицерия: плат, синтетична кожа и естествена кожа. Кожата и синтетичната кожа се отличават с модел на шевове, въодушевен от японската техника за капитониране “Sashiko ” (малки пробождания). Перфорираната кожа е завършена с шестоъгълна шарка “Kagome ”,използвана при обичайното плетене на кошници. Облицовката на арматурното табло възпроизвежда външния тип на текстурираната зърнеста хартия “Washi ”, позната от плъзгащите се порти на обичайните японски къщи. Цветът Ammonite Sand е прибавен към цветовите разновидности на интериора, съчетавайки се с Hazel, Black, White Ash and Cobalt..

Усещането за качество в интериора е усъвършенствано с детайлни линии, в това число превключватели на панелите на вратите с нов дизайн. Нова е формата и настройка на инструменталния панел, както и металното покритие за конзолата и лоста за включването на режимите на трансмисията. Облицовката на лоста е изменена с потребление на синтетична кожа, тъй че към този момент се предлага и интериор без кожа. Воланът също е „ ревизиран “, с цел да включва камера за следене на лидера (повече детайлности в раздела за безопасност).

Външни цветове и покрития

Lexus показва новия UX със смела нова алтернатива за цвят на каросерията, Sonic Copper, разполагаем за всички равнища на съоръжение. Това особено покритие употребява авангардна технология за акустично боядисване на Lexus, която включва пласт с дълбочина единствено няколко микрона. В него металните люспи са разпределени на по-близко и отмерено разстояние, създавайки по-силен искра и по-дълбоко оцветяване по каросерията.

Lexus Safety System + с разширени благоприятни условия

Lexus продължава да уголемява опциите на дейната сигурност и технологиите за подкрепяне на лидера с най-новата еволюция на Lexus Safety System +. Новият UX е получил обилни допълнения, които оказват помощ за предотвратяване от постоянно срещани опасности от произшествия.

Проактивният помощник за шофиране (Proactive Driving Assist) употребява предната камера на автомобила, с цел да открива рискове при шофиране с по-ниска скорост в града, като да вземем за пример паркирани коли, велосипедисти и пешеходци, които се движат в края, директно до пътя или се готвят да пресекат. Ако има риск от конфликт, системата обезпечава прекъсване и ръководство, с цел да помогне за отбягване на трудността, като в същото време задържа автомобила в неговата лента за придвижване.

Отскоро UX включва в оборудването си и задни спешни светлини, които се задействат автоматизирано при висока скорост, в случай че има риск от конфликт с автомобил, идващ откъм гърба. Друга система има грижата да следи какво се случва откъм гърба – асистентът за безвредно излизане основава образно предизвестие, в случай че има риск при отваряне на врата по пътя на трафика или на велосипедисти, идващи откъм гърба, като издава сигнал, в случай че вратата бъде освободена.

Системата за следене на лидера употребява камера, инсталирана над кормилото, която непрекъснато следи положението на лидера. Ако открие, че лидерът е изгубил централизация заради отмалялост или неразположение, тя задейства образни и звукови сигнали. Системата е обвързвана със системите за дейна сигурност на автомобила, тъй че в случай че лидерът не реагира, те ще стартират развой на целево гладко и следено прекъсване с задействани спешни светлини (Emergency Driving Stop).

Тези допълнения уголемяват опциите на Lexus Safety System +. Сред базовите и технологии са системата за попречване на преден конфликт (Pre-Collision System), която може да разпознава пешеходци през нощта и обекти като мотоциклети денем. Асистентът за следене на лентата (Lane Tracing Assist) оказва помощ на лидера да задържа траекторията на автомобила си по централната част на лентата и може да обезпечи поддръжка при шофиране през завои. Асистентът за пътнитe знаци (Road Sign Assist) разпознава знаците, с цел да даде информация на лидера посредством мултиинформационния екран или опционалния head-up екран.

Асистентът за завиване на кръстовище (Intersection Turning Assist) открива насрещно движещи се транспортни средства и пешеходци, пресичащи в противоположната посока, когато завивате на кръстовище. Асистентът при спешни обстановки Emergency Assist, когато е задействан, прави дребни коригиращи придвижвания с кормилното ръководство, с цел да предотврати несъзнателно овакантяване на автомобила на лентата за придвижване. А функционалността за понижаване на скоростта в завои (Curve Speed Reduction) на динамичния радарен круиз надзор (Dynamic Radar Cruise Control) автоматизирано контролира скоростта на автомобила, с цел да подхожда на радиуса на
завоите на пътя.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР