● 77% от лидерите предвиждат по-стабилна глобална икономика, само 15%

...
● 77% от лидерите предвиждат по-стабилна глобална икономика, само 15%
Коментари Харесай

PwC отчита най-високо ниво на оптимизъм сред бизнес лидерите за последните 10 години

● 77% от водачите плануват по-стабилна световна стопанска система, единствено 15% чакат по-неблагоприятни условия

● Докато в Индия, Япония, Англия, Франция, Италия упованията за развиването на международната стопанска система са по-оптимистични спрямо предходната година, то оптимизмът на бизнес водачите в Съединени американски щати, Китай, Бразилия и Германия е по-умерен

● Наблюдава се мощна взаимовръзка сред потребителско доверие и увереността на бизнес водачите. От значение за потребителско доверие е и фактът дали компанията е поела ангажимент за реализиране на нулеви въглеродни емисии

● Здравните и кибер рисковете се показват като съществени световни закани, следвани от макроикономическата нестабилност

● Изпълнителните шефове дефинират Съединени американски щати като най-важната дестинация за напредък в международен мащаб, на второ място показват Китай

● Като цяло фирмите към момента не са се заели с реализиране на нулеви въглеродни излъчвания – по-малко от ¼ от изпълнителните шефове удостоверяват, че техните компании са поели такива ангажименти

Бизнес водачите по света не престават да бъдат изправени пред провокации, свързани с Коронавирус пандемията и пазарните условия, в това число възходящата инфлация, спиранията по веригата за доставки и „ Голямото овакантяване “ в някои елементи от света. Въпреки разнообразните и изменящи се компликации участниците в тазгодишното изследване показват висок оптимизъм (най-висок за последните 10 години) по отношение на вероятностите за по-стабилна стопанска система през идната година. Повече от три четвърти от изпълнителните шефове, 77%, предвиждат, че международната стопанска система ще се усъвършенства, до момента в който единствено 15% чакат закъснение.

Оптимизмът на бизнес водачите за стопански напредък през 2022 година е единствено с 1% по-висок от миналогодишния от 76% и с цели 54% по-висок спрямо 2020 година, когато повече от половината (53%) от участниците предвидиха спад в стопанската система.

Въпреки че като цяло се следи очакване за стопански напредък през 2022 година, резултатите варират доста в другите страни и територии. Сред по-големите страни оптимизмът е най-голям в Индия, където 94% от изпълнителните шефове чакат световен напредък през идната година, по отношение на 88% през миналата година. Стабилен растеж на позитивните упования следим и в Япония (ръст от 16%, достигайки до 83% по отношение на 67% миналата година) и умерено висок в Обединеното кралство (повишаване с 5% по отношение на предходната година, достигайки 82%). Италия и Франция също регистрират огромен растеж в оптимизма на бизнес водачите, което може би се дължи на по-значително от предстоящото икономическо възобновяване на тези страни.

От друга страна, в Съединени американски щати се регистрира спад от 18% в оптимизма на бизнес водачите във връзка с световната стопанска система, достигайки до 70%. Леко намаляване има и в Бразилия (спад от 7% до 77%), Китай (спад с 9% до 62%) и Германия (спад с 4% до 76%), което евентуално се дължи на увеличаващите се отрицателни резултати от инфлацията и рестриктивните мерки във веригата за доставки.

Въпреки че изпълнителните шефове в Съединени американски щати не са настроени толкоз положително по отношение на развиването на световната стопанска система, те са релативно уверени когато става въпрос за вероятностите за напредък на личните им компании.

„ Докато продължаващата пандемия и появяването на нови разновидности на вируса ни притесняваха през годината, високото равнище на оптимизъм на бизнес водачите приказва за силата и устойчивостта на световната стопанска система и способността на изпълнителните шефове да ръководят бизнесите си добре даже и в несигурни условия. Няма нищо „ обикновено “ в света, в който работим, само че към този момент привикваме с него. Виждаме разлики в равнищата на убеденост сред страните, не липсват и провокации, само че е окуражаващо, че като цяло бизнес водачите, с които говорихме, са настроени позитивно за 2022 година “, споделя Боб Мориц, ръководител на световната мрежа на PwC.

Силата на доверието

Никога до момента доверието не е било толкоз значим фактор за триумфа на компанията и в никакъв случай не е било толкоз огромно предизвикателство то да бъде извоювано и непокътнато. Въз основа на отговорите на участниците на въпроси, свързани с държанието на техните клиенти, изследването демонстрира взаимовръзка сред доверието на клиентите и увереността на изпълнителните шефове. Лидерите, към чиито компании има високо потребителско доверие, са доста по-уверени в вероятностите си за напредък през идната година.

Доверието се оказва директно обвързвано и с уговорката на фирмите към реализиране на нулеви въглеродни излъчвания. Изпълнителните шефове на компании, към които има високи равнища на доверие, е доста по-вероятно да управляват организации, които са поели ангажимент за нулеви въглеродни излъчвания, както и компании, в които възнагражденията на чиновниците са обвързани с нефинансови резултати.

Здравните и кибер рисковете са измежду главните терзания на бизнес лидерите

Подобно на предходната година, кибер и здравните опасности се подреждат измежду главните световни закани, разпознати надлежно от 49% и от 48% от участниците. Веднага след тях се подрежда макроикономическата неустойчивост, като 43% от изпълнителните шефове са доста или извънредно загрижени за евентуалното влияние на инфлацията, измененията в Брутният вътрешен продукт и провокациите на пазара на труда през идната година. Друго главно терзание, което се показва, е способността за привличане и задържане на гении.

От позиция на секторни специфики, кибер рисковете са преди всичко за изпълнителните шефове на организации в областта на финансовите услуги (за 59% от тях). От друга страна, участниците от произвеждане (40%) и потребителски артикули и услуги (39%) са по-малко обезпокоени от опасности, свързани с кибер сигурността, макар огромния брой на хакерски атаки в тези браншове. Би било забавно да се наблюдава дали това равнище на убеденост ще се промени през идната година.

Не е изненадващо, че висок % от бизнес водачите в областта на хотелиерството (75%) са загрижени за въздействието на рисковете за здравето върху техния бизнес. 49% от изпълнителните шефове в региона на енергетиката, комуналните услуги и ресурсите виждат изменението на климата като основна опасност през идната година, което е с 15% повече от процентите във всички други промишлености.

Бизнес водачите виждат в Съединени американски щати благоприятни условия за растеж

Когато изпълнителните шефове търсят благоприятни условия за растеж на приходите отвън родината си, те обръщат взор към Съединени американски щати като локация с максимален капацитет за идната година. 41% от участниците показват Съединени американски щати като една от най-перспективните страни за напредък на техните компании през идващите 12 месеца спрямо 35% през 2021 година Китай се подрежда на второ място (27%), следван от Германия (18%) и Обединеното кралство (17%). За американските изпълнителни шефове Обединеното кралство стои преди всичко по значимост за растежа на приходите им през идващите 12 месеца – 37% споделят, че това е един от техните водещи пазари, последван от Китай с 26%.

Много компании изостават с ангажираността си към нулеви емисии

Резултатите от изследването демонстрират, че е нужен по-сериозен прогрес за реализиране на световните климатични цели, защото по-малко от 1/3 от изпълнителните шефове показват, че тяхната компания е поела ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания. Едва 22% от интервюираните споделят, че техните компании са поели ангажимент за чисти нулеви излъчвания, а подобен % (26%) означават вдишване на ангажимент за въглеродна индиферентност.

Едва една трета от основните изпълнителни шефове дефинират изменението на климата като главно терзание за идната година, отразявайки убеждението, че то няма да повлияе на растежа на приходите им в кратковременен проект. В дълготраен проект нещата стоят друго - поемането на ангажимент за нулеви излъчвания заляга в основите на тактиките на организациите. Тези задължения ще са от значително значение освен за намаляване на рисковете от изменението на климата, само че и за угаждане на упованията на клиентите, вложителите и чиновниците.

Поетите задължения за нулеви излъчвания нормално се свързват най-много с по-въглеродно интензивни и огромни компании. Сред секторите, поели сходни задължения, са комуналните услуги (40%), енергетиката (39%), телекомуникациите и банкирането и финансовите пазари (по 24% всеки). Около две трети (65%) от изпълнителните шефове, чиито компании имат доходи от 25 милиарда $ или повече, са поели ангажимент за нулеви излъчвания, за разлика от тези с доходи под 100 милиона $ (10%).

Около 57% от бизнес водачите без поети климатични задължения споделят, че не смятат своите компании за произвеждащи доста количество излъчвания на парникови газове. Това наблюдаване е изключително годно в сферите на технологиите (74%), бизнес услугите (72%) и застраховането (71%).

Много от тези отговори евентуално се основават на излъчвания от обсег 1 (преки) и обсег 2, само че не вземат поради излъчванията от обсег 3, които се генерират по цялата верига на цената на фирмите, включително от снабдители и други сътрудници.

Бизнес водачите показват „ намаляването на рисковете от изменението на климата “ като най-съществен фактор, формиращ тактиките им за нулеви чисти излъчвания – той е посочен като извънредно или доста забележителен от 63% от респондентите. Непосредствено след него се подрежда „ угаждане на упованията на клиентите “ (61%), което удостоверява, че дейностите на фирмите в посока справяне с изменението на климата са все по-важни за марката и добавената стойност, която чакат клиентите.

Резултатите демонстрират още, че колкото по-значим е задължението за декарбонизация на една компания, толкоз по-вероятно е задачите за чисти нулеви излъчвания да са част от корпоративната тактика и да са обвързани с възнаграждението на бизнес водачите.

В корпоративните тактики на 70% от фирмите, които са поели научно-базирани задължения за нулеви чисти излъчвания, се включат цели за излъчвания (сравнено с 44% от фирмите, чиито задължения не са научно-базирани, и 9% от фирмите, които не са поемали въглеродно-неутрални или чисти нулеви ангажименти). 1/3 от фирмите, които имат или работят в посока научно-базирани задължения, обвързват излъчванията си с възнаграждението на основните изпълнителни шефове, в съпоставяне със единствено 1% от фирмите, които нямат сходни задължения.

„ За 25-те години, в които организираме световното изследване измежду бизнес водачите, видяхме по какъв начин изпълнителните шефове се оправят с голям брой провокации - от спукването на „ dot-com “ балона до световната финансова рецесия. Новите тествания за водачите през днешния ден са световната пандемия и изменението на климата. Независимо от годината и видовете провокации, виждаме една константа, която постоянно участва и е от огромно значение, а точно – построяването на доверие.

Тази година доверието е обвързвано с всичко – от увереността на изпълнителните шефове в повишаването на приходите им, до това дали тяхната организация е поела ангажимент за нулеви излъчвания. Гледайки в дълготраен проект, сигурно ще има непредвидими условия и провокации през идващите 25 години. Ние имаме вяра, че фирмите, които са учредени на доверие, ще реализират устойчиви резултати и ще имат триумф в бъдеще “, обобщава Боб Мориц.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР