• В Kia Concept EV3 се използват структури от естествени влакна,

...
•	В Kia Concept EV3 се използват структури от естествени влакна,
Коментари Харесай

Kia използва свръхмодерни екологично устойчиви материали в концептуалните модели Kia EV3 и EV4

• В Kia Concept EV3 се употребяват структури от естествени нишки, които разрешават олекотяване на структурата на седалките и реализиране на по-елегантна хармония с въодушевени от природата цветови тоналности
• Kia влага в биопроизводството с упоритостта в бъдеще да отглежда и добива лични материали
• Мицелът от кореновата система на гъбите има капацитет да размени естествената кожа и други материали в автомобилното произвеждане
• В Kia Concept EV4 са употребявани естествени багрилни субстанции от корен на брош и орехови черупки, които дават опция за реализиране на забележителни тоналности
• Във всички нови серийно създавани модели на Kia ще бъдат внедрени 10 наложителни екологично устойчиви детайла
• Изброените начинания акцентират стратегическия ангажимент на Kia за понижаване на въглеродните излъчвания в кратковременен проект и реализиране на въглеродна индиферентност в активността на компанията в интервала до 2045г.
12 октомври 2023г., Сеул – Kia разкри спомагателни детайлности за оформлението на вътрешното пространство на прототипите EV3 и EV4 и за употребяваните революционни екологични материали. Методите за тяхната разработка и произвеждане също ще играят основна роля при прехода на марката към снабдител на решения за устойчива подвижност.

При създаването на интериора на Kia Concept EV3, виновният за цветовете, материалите и осъществяването (Color, Materials, Finish или в резюме CMF) екип от дизайнери на Kia черпи ентусиазъм от Въздуха, оползотворявайки оптимално светлината и прозрачността във вътрешното пространство. Също както и при Kia Concept EV4, екипът Kia CMF ползва богата гама от реформаторски, екологично устойчиви материали, които понижават въздействието на колите върху околната среда, обезпечават по-голяма независимост във връзка с дизайна и дават непознати досега благоприятни условия за избор на цветове, декоративни десени и покрития.

При Concept EV3 екипът Kia CMF употребява композитни структури от естествени (за разлика от въглеродните) нишки, с цел да реализира олекотена структура на седалката с доста фини форми. Изключително хубавичко и екологично устойчива тъкан в новата конструкция дава опция за постигането на по-елегантна и съвременна хармония, допълнена с успокояващи сетивата естествени тонове. При тапицериите на седалките екипът Kia CMF е внедрил нова технология за триизмерна плетка 3D Knit. Благодарение на този развой могат да бъдат основани материи със замайващ 3D образен резултат и извънредно мека повърхнина, които в това време обезпечават водещи в този авто сегмент успеваемост на производството с понижено потребление на шевове и съединения, както и с цялостно отпадане на остатъчния материал.

Революционни екологично устойчиви материали, въодушевени от природата
Материалът, определен от експертите на Kia за вътрешността на конзолната маса на Concept EV3, не е създаден, а е отгледан. По думите на Марилия Бийл, която управлява CMF екипа на Kia, „ мицелът от кореновата система на гъбите съчетава отлична издръжливост и извънредно мека повърхнина. ” Една от главните бъдещи цели на Kia е създаването на способи и форми на биопроизводство за развъждане и рандеман на екологични материали.

‘Употребата на гъбния мицел ни дава опция да следваме правилата на процесите, които откриваме в природата и да ги използваме за основаване на по-устойчиви решения – този материал да вземем за пример може да се отглежда в разнообразни форми благодарение на съответните калъпи. Употребяването на мицели към момента е в доста ранен развоен стадий, само че като част от тактиката за екологична резистентност на Kia, ние работим с разнообразни сътрудници за ускорение на създаването и процеса за индустриално внедряване на материала. В бъдеще, когато ще можем да отглеждаме и добиваме лични материали, ние ще бъдем в положение доста да опростим индустриалния развой с адаптиране на формите и най-важното - да бъдем по-близо до природата и нейната същина.’

При създаването на вътрешното пространство на Concept EV4 екипът Kia CMF черпи своето ентусиазъм от друга естествена буря - Земята. Чрез използването на естествени багрила от корен на брош и орехови черупки върху памучни материи със 100% рециклирано наличие, дизайнерите са разкрили богата гама от тоналности и нюанси, дарени ни от природата.

С цел да основат неповторима атмосфера с извънредно качество в интериора на Concept EV4, специалистите на Kia са употребявали ръчно изтъкани текстилни линии в декорациите на отделенията за предпазване на движимости и арматурното табло. При този способ на ръчна направа се реализира тримерен резултат на тъканта, който е също толкоз прелъстителен като осъществяване, колкото и плетените тапицерии с 3D резултат на седалките на Concept EV3.

За да покачат функционалността и естетическите качества на конзолната маса при Concept EV4, екипът от дизайнери се е възползвал и от преимуществата на конопените нишки. „ Конопът е бързорастящ растителен тип с минимални условия във връзка с ресурсите за развъждане “, разяснява метода на екипа Марилия Бийл. ‘Той се отличава освен с изключителна екологична резистентност, само че е и доста подобаващ за формоване, което разрешава еластичност при приложимост, разнообразие в приложенията и не на последно място по значимост – добавя интериора на концептуалния EV модел със своя хубав и кондензиран цвят.’

Въвеждането на 10 наложителни екологично устойчиви детайла форсира измененията в автомобилното произвеждане с неотложен резултат
Въпреки че при доста от материалите и методите за осъществяване на обособените детайли в концептуалните модели EV3 и EV4 става дума за авангардни решения и технологии, които експертите на Kia към момента изследват и създават с вероятността за бъдещо приложение в серийното произвеждане, марката към този момент има богати обичаи във внедряването на екологично устойчиви материали в своите артикули, чието начало бе положено с използването на биопластмаса и биовлакна от захарна тръстика в модела Soul EV през 2014г.

С пазарната премиера на електрическия SUV флагман EV9, Kia акцентира още по-категорично своя ангажимент да понижи въздействието на автомобилното произвеждане върху околната среда с въвеждането на 10 наложителни екологично устойчиви детайла във всички свои нови модели.

Сред 10-те наложителни екологично устойчиви детайла на Kia са биопластмасите. Изходната суровина за тяхното произвеждане е биомаса от източници като растителни масла, дестилат от царевица, дървени стърготини и захарна тръстика. Към момента биопластмаси към този момент се употребяват в автомобилни съставни елементи като арматурни табла, конзоли, колони и облицовки. Експертите на Kia дефинират биополиуретана (PU - Bio Polyurethane) като най-благоприятен сурогат на естествената кожа в тапицериите и облицовките, който включва детайли на растителна основа и разкрива отлични благоприятни условия за обезпечаване на оптимална опора, комфорт и устойчивост на автомобилните тапицерии. Подовите постелки в интериора могат да бъдат създавани от 100% рециклиран PET, като Kia предлага и опция част от този материал да бъде извлечен от рециклирани риболовни мрежи.

*Източник: www.kia.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР