• Ултрамощният Ford Pro Electric SuperVan, вдъхновен от новия E-Transit Custom,

...
•	Ултрамощният Ford Pro Electric SuperVan, вдъхновен от новия E-Transit Custom,
Коментари Харесай

FORD PRO ELECTRIC SUPERVAN - СВЕТКАВИЧНО УСКОРЕНИЕ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ 2000 К.С.

• Ултрамощният Ford Pro Electric SuperVan, въодушевен от новия E-Transit Custom, е напълно електрически пистов състезател, с който Ford Pro показва инженерни и цифрови решения в ерата на автомобилната електрификация.
• Ford SuperVan е оборудван със особено спортно окачване и спирачки, които да укротяват силовия електромотор, доставящ 2000 к.с., водачът може да избира разнообразни самостоятелни режими на шофиране, регенеративно прекъсване и да се разчита на цифрова съгласуваност посредством Ford SYNC
• Ванът на FORD, който наложително би трябвало да се види, дебютира на Фестивала на скоростта в Гудууд (Festival of Speed Goodwood), Англия, с водач Роман Дюма – играч от Льо Ман и рекордьор в електрическия състезателен автомобилизъм

Ford отваря нова страница в именитата история на SuperVan серията, отдадена на автомобилната електрификация с световното показване на ултра-мощния Ford Pro Electric SuperVan на Фестивала на скоростта в Гудууд през 2022 година в Обединеното кралство.

Ford Pro Electric SuperVan изцяло разпростира капацитета на електрическата мощност и усъвършенстваната съгласуваност, с цел да се трансформира в най-мощния ван на Ford, създаван в миналото, с което акцентира сериозния ангажимент на компанията за електрификация на автомобилната ѝ гама.

Четири електромотора, батерия с течно изстудяване от 50 kWh и система за ръководство по поръчка, оферират почти 2000 к.с. и ускоряване от 0-100 км/ч за по-малко от 2 секунди. Мощността на особено основаното, готово за писта шаси, включващо съставни елементи от неотдавна показания E-Transit Custom1 – първият изцяло електрически вид на най-продавания ван2,3 в Европа – се добавя в кабината от технологията Ford SYNC със сензорен екран4 от общоприетите модели на Ford и особено създадени за ръководство на свръхмощния Еlectric SuperVan функционалности.

Усъвършенстваните технологии за съгласуваност на автомобила, обезпечават цялостна осведоменост на лидера и разрешават предаване на данни в действително време за дистанционно управление и усъвършенстване на мощността, по същия метод, както и интегрираните в над 125 000 клиенти услуги за съгласуваност Ford Pro. SuperVan е оборудван и с избираеми режими на шофиране и технологии за регенеративно прекъсване, сходни на тези в останалите електрически коли, създавани от Ford сега.

Впечатляващият, напълно електрически демонстрационен състезателен Ван е създаден взаимно от Ford Performance и експертите по електрически ралита и надпревари от STARD в Австрия. Пленяващият външен дизайн е дело на опитния екип на Ford Design в Кьолн, Германия.

„ Ние пренасяме SuperVan в 21-ви век с напълно електрическа мощност, 2000 к.с., несравнимо преживяване и непогрешим жанр, въодушевени от новия E-Transit Custom. Но мощността не е единствено в конските сили – процесорната мощност в Electric SuperVan обезпечава на инженерите съгласуваност, посредством която могат употребяват данни за автомобила в действително време и да усъвършенстват неговото държание, тъкмо както при спортен автомобил от най-високо равнище “, сподели Марк Ръшбрук, Глобален шеф, Ford Performance Motorsports.

За първи път Ford показва SuperVan през 1971 година като основава друг от всички останали Transit Mk1 със приблизително инсталиран мотор от Ford GT40, спечелил Льо Ман. Успешната формула за съчетаване на лекотоварен автомобил със състезателен продължава с представянето на SuperVan 2; версия на Transit Mk. 2 с каросерия от фибростъкло върху шасито на спортния болид на Ford C100, с мощ от 590 к.с. доставяни от именития 8-цилиндров Cosworth V8. Този автомобил по-късно беше прероден като фейслифт Transit Mk. 3 наподобяващ на SuperVan 3, задвижван от Cosworth HB, 650 к.с., мотор взет от Формула 1.

„ Ford Pro цели да форсира продуктивността за нашите клиенти – тъй че за какво да не създадем нов Electric SuperVan, който потвърждава силата на електрификацията и свързаността при колите “, сподели Ханс Шеп, общоприет управител, Ford Pro, Европа. „ Този необикновен демонстрационен автомобил извежда усъвършенстваното инженерство и отличителния дизайн на E-Transit Custom на напълно ново равнище и е високоскоростно доказателство за силата на екосистемата на обвързваните услуги на Ford Pro. ”
Днес на Фестивала на скоростта в Гудууд, Ford Pro Electric SuperVan прави своята премиера, а новото потомство на пикапа Ford Ranger Raptor своя динамичен дебют.5 Зад кормилото на Electric SuperVan сяда рекордьора в електрическия състезателен автомобилизъм, водачът Роман Дюма, който ще показва качествата си на известното нанагорнище на хълма на Гудууд.

Преобразяване оттатък фантазията на E-Transit Custom

Ford Pro Electric SuperVan е неповторим демонстрационен автомобил, с паметен, граблив състезателен екстериор, отразяващ рисковата мощност на автомобила и приковаващ вниманието на публиката. Дизайн, натурален резултат от свободната съзидателна фикция на Ford Design Team. Невероятните арки на колелата, мускулестият жанр и неповторимото комбиниране на цветове придават оптималната настъпателност на Transit Custom, до момента в който напълно електрическото задвижване предлага изключителна техническа независимост на инженерните разработчици, за разлика от рестриктивните мерки, които съпътстват един мотор с вътрешно горене.

„ Шансът да бъдем част от емблематичната история на SuperVan и да си представим какъв би могъл да бъде в 21-ви век e възможност–мечта “, сподели Амко Лийнартс, шеф, Дизайн, Ford of Europe. „ Четвъртата глава от историята на SuperVan е проектирана да бъде най-бързата, най-екстремната до момента, като в същото време резервира генетичния код на Transit. Пропорциите са по-драматична версия на това, което разработихме за E-Transit Custom, а предната светлинна лента основава футуристичен израз, трансформирайки Electric SuperVan в кулминационната точка на дизайнерския език в Transit.
Спортната структура на демонстрационния модел съчетава пода на E-Transit Custom със стоманена рамка и олекотени композитни панели на купето. Единствената по рода си 50 kWh батерия с течно изстудяване е инсталирана по този начин, че да се реализира оптимално вярно систематизиране на тежестта и невисок център на тежестта, и може да бъде заредена за 45 минути с бързозарядна станция. Водачът може да получи информация за заряда на батерията и други данни свързани с електрическото задвижване посредством сензорен екран в кабината.
Четири електрически мотора по едно и също време доставят почти 2000 к.с. посредством система за задвижване на всички колела – задоволително, с цел да задвижи невероятния ван до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди и да го трансформира в най-бързия и най-екологичен SuperVan, създаван в миналото.
Като всеки същински ван, Electric SuperVan разполага с товарно пространство зад водача; врата в профил на каросерията улеснява товаренето и разтоварването, а Ford създава сигурна електромагнитна система за потреблението ѝ, ръководена посредством SYNC екрана.
Пакет от бордови камери може да потопи публиката по целия свят в атмосферата и прекарването в купето по време на впечатляващите високо мощни спринтове на SuperVan. Както при Ford E Transit, лидерът може да пуска картина от камерите върху екрана в кабината и да превключва сред тях, за подкрепяне маневрирането в тесни пространства.
Приносът на Ford Performance и STARD е очевиден; трагично изваяният челен сплитер на каросерията, страничните прагове и задният дифузьор прилягат на всяка спортна кола, а радикалния заден дизайн и гръбната перка се вливат в задното крило, с цел да генерират притискаща мощ върху електрическия SuperVan за още по-голямо сцепление с пистата.
Състезателният темперамент продължава и под екстериорите детайли със спортно окачване с двойни носачи с неравна дължина, предна и задна подрама, шенкели и спирачки за моторни спортове, обезпечават устойчиво ръководство при високата скорост.
Данни за повече мощност и продуктивност
Интериорът на Ford Pro Electric SuperVan включва рол-кейдж и спортни седалки съгласно стандартите на FIA за сигурност, както и огромен сензорен екран SYNC, взет непосредствено от създаваните от Ford коли като Ford Mustang Mach-E 6, който управлява усъвършенстваните системи за съгласуваност и продан на информация. Ако е належащо, водачите могат да си починат, до момента в който се движат по хълмовете и към спортните писти, с цел да начертаят маршрут, да намерят зарядна станция, да се свържат с WiFi и да проведат телефонни диалози – всичко това посредством екрана SYNC.

Сензорният екран разрешава и надзор на избираемите режими на шофиране, които дефинират въртящия миг, регенеративното прекъсване и отзивчивостта на Electric SuperVan, с цел да се отговори на разнообразни сюжети на шофиране:
• ROAD - за редките случаи на „ обикновено ” шофиране
• TRACK - за баланс сред скорост и завиване на писта със спортни гладки гуми
• DRAG - за оптимално ускоряване в мил надпревари с радиални гуми
• DRIFT - за зрелищен дрифт, демонстрации на сръчност и шофиране на сняг
• RALLY - за оптимално показване в рали стадии на асфалт и трошляк със специфични гуми

Допълнителна фина конфигурация на пътното държание се обезпечава от електронен пакет, който включва надзор на сцеплението, надзор на пускане, ограничител на скоростта в пит-лента и тристепенно регенеративно прекъсване за връщане на сила към батерията – сходно на L Mode функционалността в E-Transit. При ниска скорост режимът ECO поддържа оптимална успеваемост на електромоторите, усилва регенеративното прекъсване до най-много и прекъсва задвижването на задната ос. За оптималната скорост бутон E Boost разрешава на лидера с върха на пръстите си краткотрайно да усили мощността и въртящия миг.

Режим за „ Почистване на гумите “ може да обезпечи вълнуващи гледки; тази нова функционалност стопира изцяло едната ос, до момента в който върти другата, създавайки впечатляващо палене на гумите на предната или задната ос, с което се подкрепя почистването и загряването им.

Точно като актуалните спортни коли – и работливите микробуси на Ford – Electric SuperVan може да изпраща данни в действително време към програмен продукт за дистанционно управление. Бизнесът може да употребява Ford Pro E Telematics7 или FordPass Pro8 за следене на здравето и сигурността на своя автопарк; по сходен метод, инженерите на Ford Performance могат да следят електрическия SuperVan посредством специфичен програмен продукт за ръководство, който транслира данните онлайн, като информация за скоростта, времето за обиколка и положението на системите на автомобила.

Освен демонстрирането на усъвършенстваните електрически коли на Ford и ноу-хау за съгласуваност, Electric SuperVan е и високоскоростен теоретичен опит. Неговите взискателни режими на шофиране и неограничена дизайнерска идея разрешават на Ford да премине оттатък границите на инженерството и свързаността на електрическите транспортни средства, с цел да усъвършенства бъдещите си спортни, пътни и лекотоварни коли, софтуерни решения и услуги.

На горещото място в Гудууд е Роман Дюма, водачът, който е претрупан със задачата да разгърне цялостния капацитет на Electric SuperVan. Рекордът на Дюма в електрическите надпревари е несравним; той сложи безспорни върхове на изкачванията на Гудууд и Пайкс Пийк, а също по този начин държи върха за електрическа обиколка на страховитата Nordschleife, където завоюва четири надпревари на Нюрбургринг 24 часа. Разнообразният опит на Дюма включва също върха на 24-те часа на Льо Ман на безспорна отдалеченост, купа на FIA от Световния шампионат за устойчивост и победа в класа на рали Монте Карло.

*Източник: www.ford.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР