• Парламентът предлага пътна карта на ЕС до 2030 г.•

...
• Парламентът предлага пътна карта на ЕС до 2030 г.•
Коментари Харесай

Изкуствен интелект: Евродепутатите искат ЕС да бъде световен законодател в областта на изкуствения интелект

• Парламентът предлага пътна карта на Европейски Съюз до 2030 година
• Огромни изгоди от потреблението на изкуствен интелект за справяне с изменението на климата, пандемиите и пазара на труда
• Членовете на Екологичен потенциал предизвестяват за рисковете за главните права, изключително за неприкосновеността на персоналния живот

Във вторник Европейският парламент одобри окончателните рекомендации на своята Специална комисия по въпросите на изкуствен интелект в цифровата епоха (AIDA).
В текста (одобрен с 495 гласа „ за “, 34 „ срещу “ и 102 „ въздържал се “) се споделя, че публичният спор по отношение на потреблението на изкуствения разсъдък (ИИ) би трябвало да се концентрира върху големия капацитет на технологията да добавя човешкия труд. В него се отбелязва, че Европейски Съюз е изостанал в международната конкуренция за софтуерно водачество. Съществува риск стандартите да бъдат създадени другаде, постоянно от недемократични участници, до момента в който членовете на Екологичен потенциал считат, че Европейски Съюз би трябвало да работи като международен фактор, определящ стандартите за ИИ.

Те набелязаха благоприятни условия за политики, които биха могли да отключат капацитета на ИИ в региона на опазването на здравето, околната среда и изменението на климата, да подкрепят битката с пандемиите и глада в международен мащаб и да подобрят качеството на живот на хората посредством персонализирана медицина. Според членовете на Екологичен потенциал, в комбиниране с нужната поддържаща инфраструктура, обучение и образование, ИИ може да усили капитала и продуктивността на труда, нововъведенията, устойчивия напредък и основаването на работни места.

Европейски Съюз не следва постоянно да контролира ИИ като технология, споделят членовете на Екологичен потенциал, а равнището на регулаторна интервенция следва да бъде съразмерно на типа риск, обвързван с съответната приложимост на дадена система за ИИ.

Рискове, свързани с всеобщото наблюдаване

Отбелязвайки устрема на Европейски Съюз към световно съглашение за общи стандарти за отговорно потребление на ИИ, членовете на Екологичен потенциал предизвикват съидейници от демократичните страни да работят дружно, с цел да оформят взаимно този интернационален спор. Те също по този начин акцентират, че технологиите на ИИ могат да слагат значими етични и правни въпроси, и показват угриженост по отношение на военните проучвания и софтуерното развиване на смъртоносни самостоятелни оръжейни системи.

Парламентът акцентира, че някои технологии на ИИ дават опция за автоматизиране на обработката на информация в невиждан мащаб, което проправя пътя за евентуално всеобщо наблюдаване и друга противозаконна интервенция в главните права. Членовете на Екологичен потенциал предизвестяват, че властническите режими могат да ползват системите на ИИ, с цел да управляват, упражняват всеобщо наблюдаване и да класират своите жители или да лимитират свободата на придвижване, до момента в който преобладаващите софтуерни платформи употребяват ИИ, с цел да получават повече персонална информация. За членовете на Екологичен потенциал това профилиране съставлява риск за демократичните системи.

Ето за какво съгласно Парламента Европейски Съюз следва да даде приоритет на интернационалното съдействие със сходно мислещи сътрудници, с цел да отбрани главните права и в същото време да си сътрудничи за свеждане до най-малко на новите софтуерни закани

Цитати

Докладчикът Аксел Фос (ЕНП, Германия) съобщи: „С този отчет ясно демонстрираме, че ИИ ще бъде тласък за цифровизацията и ще промени разпоредбите на играта в световната цифрова конкуренция. Нашата пътна карта за ИИ слага Европейски Съюз в позиция да заеме водеща роля в международен мащаб.“

„Сега Европейски Съюз има неповторимия късмет да насърчи насочен към индивида и заслужаващ доверие метод към ИИ. Такъв, който се основава на главните права, който ръководи рисковете, като в същото време се възползва напълно от изгодите, които ИИ може да донесе за цялото общество. Нуждаем се от правна рамка, която оставя място за нововъведения, и от съгласуван дигитален обединен пазар с ясни стандарти. Нуждаем се от оптимални вложения и от постоянна и устойчива цифрова инфраструктура, до която да имат достъп всички граждани“, добави той.

Председателят на комисията AIDA Драгош Тудораке (Renew, RO) съобщи: „Бъдещата ни конкурентоспособност в цифровия бранш зависи от разпоредбите, които вкарваме през днешния ден. Тези правила би трябвало да бъдат в сходство с нашите полезности: народна власт, господство на закона, съществени права и ценене на интернационалния ред, учреден на правила. Успехът в това отношение е от първостепенно значение, защото битката сред авторитаризма и демокрацията става все по-остра – и за жалост все по-смъртоносна, както видяхме при неоправданото настъпление на Русия в Украйна.“

Следващи стъпки

Докладът ще способства за идната парламентарна работа по ИИ, по-специално за Законодателния акт за изкуствения разсъдък, който понастоящем се разисква в комисиите по вътрешен пазар и отбрана на потребителите (IMCO) и комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE). Законодателния акт за изкуствения разсъдък се чака да бъде гласуван взаимно от двете комисии в края на септември.

Контекст

Комисията AIDA стартира своята работа през септември 2020 година В своя мандат комисията бе натоварена със задачата да изследва въздействието на ИИ върху стопанската система на Европейски Съюз и другите му браншове, да проучва по какъв начин страните отвън Европейски Съюз се оправят с ИИ и да очертае пътя напред. Комисията организира редица диспути, които способстваха за правенето на окончателния й отчет, чиято цел е да се изготви пътна карта за ИИ до 2030 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР