​На 22-ри април (понеделник) в Деня на Земята ще бъде

...
​На 22-ри април (понеделник) в Деня на Земята ще бъде
Коментари Харесай

Антарктика превзема Моста на влюбените

​На 22-ри април (понеделник) в Деня на Земята ще бъде публично открита изложбата „ Ледовете на Антарктика “ на актьора Марина Великова. От 19:00 часа жителите и гостите на София ще имат опцията да видят за първи път изключителни фотографии от Ледения континент, представящи хубостта и внушителността на Антарктика.

Изложбата ще се организира на Моста на влюбените, НДК – едно от откритите галерийни пространства на Столична община и ще може да бъде забелязана до 5-ти май 2024 година.

​Изживяването от визитата на изложбата е в допълнение подсилено от опцията да чуем Антарктика. Чрез QR код, посетителите ще могат да слушат по какъв начин звучи Антарктика. За тази цел, уредниците на събитието поучават посетителите да носят мобилните си устройства и слушалки.



Интерактивната галерия е част от плана на Марина Великова „ Антарктика в нови измерения “, който комбинира снимка, музика и изобразително изкуство. Фотографската галерия „ Ледовете на Антарктика “ е първото събитие от плана.

Изборът на Деня на Земята (22-ри април) за откриването не е инцидентен, тъй като планът повдига значимите за обществото тематики – климатичните промени, запазване на околната среда и биоразнообразието. В допълнение, планът разпространява активността на българските учени и приноса им към проучването на непознатия континент.

Снимките са направени по време на 32-рата експедиция на Българския антарктически институт, ръководена от проф. дн Христо Пимпирев. Освен непокътната природа и спиращи дъха гледки, изложбата ще показа живота и активността на българските учени по време на експедицията.



България е единствената балканска страна, която разполага със лична база на Ледения континент, а от 2022-ра година Българският антарктически институт разполага и със личен транспортен съд. По този метод се спомага независимостта на откривателите и се развива партньорството с другите научни институти.

На откриването на фотографската галерия „ Ледовете на Антарктика “ ще участват създателя на фотосите – Марина Великова и ръководителя на българската антарктическа експедиция – проф. дн Христо Пимпирев. Те ще опишат повече за приключенията, през които е минала реализацията на плана и какво стои зад всяко от изображенията.



Организаторите ще дават отговор и на въпросите на присъстващите и ще опишат повече за идните събития от плана „ Антарктика в нови измерения “.

Изложбата „ Ледовете на Антарктика “ ще може да бъде забелязана на Моста на влюбените, НДК в интервала 22-ри април – 5-ти май 2024. Събитието е налично за всички с вход свободен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР