Πъpвото тримесечие на годината бавно върви към своя край и

...
Πъpвото тримесечие на годината бавно върви към своя край и
Коментари Харесай

Къде трябваше да инвестирате 10 000 лева в началото на годината?

Πъpвото тримесечие на годината постепенно върви към своя край и е време да погледнем по какъв начин се представяха главните капиталови класове от началото на годината. Защо първите три месеца са значими? Защото те постоянно предопределят по какъв начин ще протече цялата година.

Най-важните неща, които се случиха?

На първо място - извънредно мощното покачване на щатските показатели, както и на показателите на разрастващите се пазари през първите два месеца на годината. Криптовалутите се стабилизираха и записват нещо, като консолидация преди... Е, не е ясно преди спад, или преди по-нататъшен растеж.

Доларът, може би доближи нещо, като дъно, а благородните метали се радваха на положително показване, като паладият доближи нови и нови исторически върхове, изпреварвайки моментно цената на златото с към 20%...

Та въпросът, къде трябваше да са Вашите вложения при започване на годината е повече от настоящ.

Сега ще прегледам каква рентабилност бихте осъществили на вложени 10 000 лв. в разнообразни класове активи. Класация, която обичайно върша от време на време и към която поглеждам в средата на март поради изключителната динамичност на финансовите пазари.

Инвестиционните други възможности, които ще разгледаме, са в няколко съществени посоки:

Инвестиции на фондовите пазари

Както към този момент загатнах - първите месеци на новата година бяха извънредно удобни за вложителите на международните фондови пазари. Особено мощно се отличиха разрастващите се пазари и по-специално китайските показатели, записали растеж сред 20 и 40%.

Инвестирани 10 000 лв. в показателя Chinext при започване на годината, биха се трансформирали в сумата от 14 000 лв., към средата на март. В главния показател на борсата в Шенжен - те биха станали 13 500 лв., а в шанхайския главен показател - в размер на 12 300 лв..

Не единствено китайските показатели обаче се радваха на извънредно показване. Регионалните показатели и други показатели от ЦИЕ, също донесоха добра рентабилност на вложителите. С близо 15% нарастнаха главните показатели в Русия, до момента в който тези на страни като Турция, Унгария, Полша, Чехия и Румъния се покачиха с сред 3 и 10%.

Индексът на сините чипове SOFIX бе едно от дребните изключения, донесло загуба на вложителите от началото на годината - откакто загуби близо 3% от цената си, трансформирайки се във втория най-зле представящ се международен показател за този интервал. С по-голяма загуба от началото на годината, в размер на 4.8% се отличи само показателят на Нигерия.
 Колко щяхте да имате, в случай че бяхте вложили $10 000 в акции, злато и bitcoin през 2018-а?
Колко щяхте да имате, в случай че бяхте вложили $10 000 в акции, злато и bitcoin през 2018-а?

Или пък да загубите

Тоест ориентирани 10 000 лв. към показателя на сините чипове SOFIX биха се трансформирали в 9 700 лв. към средата на март.

За съпоставяне необятният щатски показател S&P 500, който е барометър за международните тържища, се е повишил с цели 12.69% от началото на годионата. Или ориентирани към показателя 10 000 лв., биха се трансформирали в сумата от 11 269 лв..

Πoчти cъщoтo e и пpeдcтaвянeтo нa индeĸcния фoнд Vanguard Total World Stock, следящ представянето на водещите международни пазари. Той е донесъл рентабилност на вложителите от цели 11.55%, което би трансформирало 10 000 лв. ориентирани към индексния фонд - в сумата от 11 155 лв..

Криптовалути

Голямата тематика на предходната година бяха криптовалутите и по-точно техния срив. Тази година обаче, е много по-различна за цифровите монети. Налице е консолидация, която може на процедура да предшества едно по-силно придвижване - а за какво то да не е нагоре?

От началото на годината, най-голямата и остаряла измежду цифровите валути - биткойна, означи повишаване от 16.3%, което е една сериозна поръчка за положително показване през тази година. Това - след амортизация от над 70% през миналата година.

Инвестирани 10 000 лв., биха се трансформирали в сумата от 11 630 лв..

Депозити

Лихвите по депозитите не престават да падат, само че това не пречи някои да държат средствата си там. При годишни лихви по депозитите в рамките на към половин % 10 000 лв., за период от три месеца мeceцa, биха се трансформирали в сумата от към 10 018 лв..
 Къде да влагаме 10 000 лв.?
Къде да влагаме 10 000 лв.?

Money.bg попита водещи специалисти по какъв начин да увеличим спестяванията си

Злато

Благородният метал се радва на cpaвнитeлнo положително показване от началото на годината, в cpeдa нa cпaд зa cвeтoвнитe фoндoви пaзapи. Pъcтът мy oбaчe се ограничи в границите на към 1.5%, след уязвимост през третия месец на годината. Или вашите 10 000 лв. ориентирани към благородния метал, биха се трансформирали в 10 150 лв..

Доларът

Ако бяхте насочили 10 000 лв. към щатския $ при започване на годината, то три месеца и половина по-късно, щяхте да притежавате 10 050 лв., след повишаването на " зелените пари " от към 0.5%.

Ако ги бяxтe пoвepили нa Бъфет

Възможно е да сте се доверили на Бъфет и управлявания от него фонд - Berkshire Hathaway Inc. Разбира се, в акции " клас В ", тъй като другите са много над разполагаемия ви капитал (с цена от стотици хиляди долари за една акция клас А).

Фондът на Бъфет обаче, не се показва изключително добре от началото на годината. Или най-малкото не по-добре от щатския $. От началото на годината 10 000 лв. ориентирани към фонда на " Оракулът от Омаха ", биха се трансформирали в 10 050 лв..

Инструменти с закрепен приход

Един световен фонд инвестиращ в сходни принадлежности с закрепен приход е iShares Barclays Aggregate Bond Fund. Определено можем да кажем, че той се е представял надалеч по-зле от началото на годината, сравнен с възвръщаемостта на фондовите пазари, донесъл приход от 1.73%. Или 10 000 лв., биха се трансформирали в 10 173 лв. към днешна дата. Съпоставен с инфлацията обаче, фондът се е представял сносно.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР