Звяр разкъсва жертвата си, а виновен излиза глашатаят в гората.

...
Звяр разкъсва жертвата си, а виновен излиза глашатаят в гората.
Коментари Харесай

Арестович. Как грешка на един човек успя да раздели Украйна и да засенчи войната

Звяр раздира жертвата си, а отговорен излиза глашатаят в гората. Разказал е погрешно историята. Това стана в Украйна, откакто Русия унищожи жилищен блок в Днипро и умъртви 45 души. Но отговорен излезе и Олексий Арестович, консултант в украинското президентство. Той беше споделил нещо погрешно за ракетния удар.

Случаят може да се сведе до едно изречение: един прочут украинец сбърка, извини се, подаде оставка, одобриха му я, войната си продължи.

Нямаше да е значимо, в случай че в историята с ракетния удар по Днипро и съветника Олексий Арестович не се намесваха три други фактора: вътрешен украински ерес в разгара на войната, резултатът от съветската агитация и един главен въпрос: откакто е призната оставката на Арестович, кой различен би могъл да го замести? Кой би могъл да е представител на Киев на чист съветски език?

Олексий Арестович е политическа фигура в Украйна. Преди него са единствено президентът Володимир Зеленски и командирът на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни . Своята популярност той дължи на всекидневни дълги изявленията, в които изяснява войната и света на понятен език.

" В първите месеци на войната, когато [много украинци] безусловно бяха напът да си изгубят разсъдъка, неговият глас, убеденост и флегматично успокоение опазиха от самоубийство доста хора " споделя за него известният украински блогър. Ако е прав, може би не е толкоз чудно, че няколко думи на Арестович съумяха да засенчат самата война.

Ето историята поред.
Ударът по Днипро на фона на войната
В събота, 14 януари, съветската войска, който унищожи цялостен вход на многоетажен блок. Към сряда вечерта броят на жертвите набъбна до 45 души. 19 са в неопределеност, 10 са в тежко положение.
 Жители на интонации от съветска ракета блок в Днипро описват за претърпяното  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Ако измежду изчезналите в Днипро не се открият живи хора, градът ще се окаже втори по брой починали в една единствена съветска офанзива.

Ударът по Днипро е част от войната, стартирана Владимир Путин на 24 февруари 2022 година

След 10 октомври 2022 Русия заяви, че стартира да унищожава енергийната инфраструктура на Украйна, а Путин на практика сподели, че завземането на непознати територии е цел на войната.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Пропагандните канали на Кремъл намерено приветстват заличаването на украински цивилни и издевателството над тях, само че съвсем постоянно го показват като дело на самата Украйна.
Къде е тук Олексий Арестович
Вечерта след удара по Днипро съветникът на украинската президентска администрация, че ракетата, блъснала жилищния блок в Днипро, е била Х-22. Тази ракета има две съществени характерности – първо, че е неточна, и второ, че Украйна няма оръжие, с което да я смъкна.

Минути по-късно Арестович посочи, че Украйна „ е свалила [тази ракета] и тя е паднала върху входа “. Това известие бързо се оказа двойно погрешно – Украйна не е сваляла съветската ракета, а и не би могла да го направи.

Арестович сподели още, че в този ден по цяла Украйна са били изстреляни общо 35 ракети и добави, че от октомври до момента съветската войска е правила набези с намаляваща активност – първо с по 100 удара на ден, а след това с все по-малко. Заключението му беше такова: „ Хилавичко нахлуване (Налет жиденький). (…) Много им е кофти [на руснаците] ситуацията с ракетите “.

Минути по-късно изявление Арестович беше коментиран с отвращение от доста украинци и с наслада от съветските пропагандисти.
Реакцията на съветската агитация
Прокремълските медии и канали в обществените мрежи споделиха, че личните им тези са били „ най-сетне “ доказани от „ представител на украинския режим “.

Става дума за изказванията на Москва, че точно украинските управляващи избиват личното си население. В съответния случай те говореха за ракетата по Днипро, без да я назовават съветска, а за сриването на жилищната постройка – като резултат от украински дейности против ракетата.

Украйна следи съветската агитация в интернет и по преразкази на украински медии. Грешката на Арестович и методът, по който Русия се възползва от нея, доведоха до вътрешен ерес в украинското общество, който не беше предстоящ и който от началото на войната не беше проявяван, разясниха публицисти и политолози в малките екрани Current Time и Дождь ( " Дъжд " ).
Реакцията в Украйна
Първите обвинявания от страна на Украйна бяха две:
Не може да наричаш „ хилавичко нахлуване “ нещо, което е унищожило десетки хора;Не може да твърдиш, че заличаването на десетки украинци е дело на самата Украйна, а излиза, че това си споделил, щом твърдиш, че съветската ракета е уцелила жилищния блок в следствие от свалянето ѝ.
Два дни по-късно към тези обвинявания се добави трето:
Колко си способен, откакто си споделил, че Украйна е свалила ракета, която не може да бъде свалена?
За половин уикенд възмущението в обществените мрежи еволюира до обвинявания, че Арестович е сътрудник на съветските служби.

Зеленски да уволни съветника в своята администрация, а някои – отпред с Олексий Гончаренко (днес самостоятелен, по-рано – от партията на някогашния президент Петро Порошенко ) – желаеха Арестович да бъде разследван за държавна измяна.

Кметът на Днипро Борис Филатов президентския консултант " самовлюбено добиче " с " уста като клоака ". Тези думи бяха от най-цензурните, с които политически фигури и просто фенове определяха Арестович.

Според съветския публицист Александър Мелман войната е интервал, който не позволява нюанси. Мелман сподели, че даже Арестович да е бил прав, той не е трябвало да дава информация, от която да се възползва съветската агитация.
Какво направи Арестович
Ден след изявлението си Арестович се извини за погрешното си изказване на прочут, някогашен чиновник на противовъздушната защита. Познатият му е споделил, че е бил в Днипро по време на удара и е чул с ушите си два гърмежа, първият от които е бил тон на противовъздушната защита. До този миг познатият не е бъркал в преценките си.

Още ден по-късно Арестович изтри поста си във Facebook. После се извини на околните на жертвите.

Във вторник той с изречението, че желае да даде образец за цивилизовано държание. „ Принципна неточност, значи оставка “, написа той. Часове по-късно оставката беше призната.

Кой е Олексий Арестович
Формално Арестович има чин подполковник от армията и до началото на тази седмица беше нещатен консултант на президентската администрация. Той е някогашен артист и настоящ психотерапевт, почнал преди години с оказване на психическа помощ на военни.

Но по-точното е друго: Арестович извършва ексцентрична роля и тя е по-важната от всички длъжности и чинове, споделя някогашният сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който в края на Перестройката напуща руските служби и се посвещава на тяхното разкритие.

Нестандартното на Арестович е обвързвано точно с поста, който той напусна - хем е консултант на властта, хем няма действителна власт, тъй като е нещатен чиновник. Затова и думите, които той изрича в дългите си всекидневни изявленията, могат да звучат по едно и също време като публични и като персонално мнение.

Това е задача, която му е поверена от самата президентска администрация, споделя Швец пред Радио Свобода. Тя му дава свободата да приказва в личен жанр. Но посредством него „ се взема решение и казусът с връзката на една страна, която хем води война [с Русия], хем би трябвало да изясни на съветски език “ какво става на фронта и в света.

Почти всички изявленията на Арестович са на съветски език. Каналът „ Фейгин лайв “ , където са постоянните му участия, има над 2 млн. клиенти, без да броим аудиторията на двете най-популярни украински малките екрани и най-малко един канал в ЮТюб, които също ги излъчват. " Завистта към този триумф не е за занемаряване ", споделя журналистът Дмитрий Гордон.

В интервютата си Арестович показва поддръжка за президента Зеленски и украинските въоръжени сили, повтаря, че в случай че има украински неточности, времето за тяхното анализиране ще пристигна след войната, и моли към единение пред съветската експанзия, за което в този момент споделя, че е разтърсено от съветската агитация.

Той е изразявал и е проявявал консервативни възгледи по съществени въпроси, свързани с човешките права. В друга историческа ера точно това, а не неточност в изявление би го лишило от доста поддръжници. Но днешната ера е тази на войната и единствено тя диктува оценките.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР