Звучи парадоксално: на хората, които развиват болестно състояние на тревога,

...
Звучи парадоксално: на хората, които развиват болестно състояние на тревога,
Коментари Харесай

Защо хипохондриците живеят по-кратко

Звучи парадоксално: на хората, които развиват болестно положение на паника, че могат да се разболеят съществено, нормално им се случва тъкмо това, написа. И постоянно умират по-рано от другите, демонстрира ново проучване.

Мащабно шведско изследване, оповестено в научното списание " JAMA Psychiatry ", демонстрира, че хората, живеещи в непрекъснат боязън да не бъдат диагностицирани със съществено заболяване, умират по-рано от тези, които не са по този начин загрижени за здравето си. Германската медия АРД разгласява публикация за хипохондриците, която преглежда признаците на тревожното разстройство , което може съществено да утежни качеството на живота им.

Както отбелязва изданието, въпреки всичко леките форми на меланхолия, например повишената зоркост към физическите признаци, като цяло са потребни за здравето. За разлика от страдащите от клинична меланхолия, при които към този момент приказваме за тежко заболели душевен хора, прецизира АРД.

Анализът на данните на хиляди пациенти за интервал от 24 години показва, че диагностицираните със " здравна тревога ", известна още и като меланхолия, фактически са с нараснал риск от преждевременна гибел.

Страховете предизвикват и задълбочават признаците

Засегнатите показват признаци, надхвърлящи средностатистическите здравословни проблеми. Хипохондриците претърпяват признаците, от които страдат, като действителни. Те обаче ги интерпретират неправилно като признаци на съществени болести като рак, СПИН и множествена склероза (МС) заради своите страхове.

Хората с това обезпокоително разстройство живеят в непрекъснато положение на боязън и страдалчество, че може да имат съществено животозастрашаващо заболяване, изяснява АРД. Това води до продължителен стрес и чувство за психически напън.

Стига се даже до такава степен, че някои от страдащите от хипохондрия посягат на живота си. Това е различен извод от огромното шведско изследване. При тези хора рискът от самоубийство е четири пъти по-висок, в сравнение с при тези от сравнителната група, които са били здрави.

За засегнатите непрекъснатият стрес, породен от възприеманата опасност от заболяване, води до фактически дълготрайни здравни проблеми като сърдечносъдови и респираторни болести. Като цяло хората, диагностицирани със " здравна тревога ", умират по-рано от тези от сравнителната група. Въпреки това вероятността те да си отидат от рак не е по-голяма, отбелязва немското издание. Според изследването рискът от гибел от тази болест при двете групи е бил почти идентичен.

" Хипохондрията " е съществено заболяване, а не " циврене "

В ежедневния език понятието " меланхолия " постоянно се употребява двусмислено и в пренебрежителна форма за хора, които изключително доста се тормозят за здравословното си положение. Те тълкуват даже незначителните сигнали като вероятен симптом на болест. Непрофесионалният термин за това е " мислена болест ".

И все пак елементарното отменяне на засегнатите от същинската, клинична меланхолия като " хленчещи " не е заслужено. Тези хора са съществено заболели душевен и несъмнено следва да потърсят професионална помощ, показва АРД.

Важно е хората, страдащи от това разстройство, да бъдат одобрявани съществено. Онези, които биват упреквани, че си фантазират признаци на болести, постоянно напълно се отвръщат от здравната система.

Въпреки това тревожното разстройство, обвързвано със страха от сериозни заболявания, е изцяло лечимо. На първо място се употребява когнитивно-поведенческа терапия. Могат да се ползват и релаксиращи техники. При някои случаи приемът на антидепресанти също може да помогне.
Ползата за здравето от всекидневната меланхолия

За разлика от тежкото разстройство " здравна тревога ", което е относително рядко срещано, измежду нас живеят и доста " всекидневни хипохондрици ". Това значи, че тези наранени следят много деликатно физическите си чувства и бързо ревизират признаците си, когато те се проявят, при доктор.

Шотландско изследване от 2017 година, обхванало 320 000 участници, демонстрира ясното преимущество при оцеляването на тази прекалено бдителна група от хора. При хората, притесняващи се и оценяващи здравето си като по-лошо, в сравнение с то е в реалност, рискът от гибел от рак, сърдечни или респираторни болести, е бил с 8% по-нисък к, в сравнение с при тези от сравнителната група.

Изследователите изясняват това с обстоятелството, че те са по-бдителни към здравето си . Фактът, че тревожните им признаци са били изследвани по-бързо, значи, че в някои случаи съществени болести също са били диагностицирани по-рано. Следователно има смисъл да обръщаме малко повече внимание на здравето си и да се възползваме от всички профилактични прегледи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР