Звучи доста странно, но представители на едно от най-едрите животни

...
Звучи доста странно, но представители на едно от най-едрите животни
Коментари Харесай

Варан - всичко за огромното влечуго

Звучи много необичайно, само че представители на едно от най-едрите животни на планетата - гущерът варан, е открит най-късно, през 1910-1912 година. Чак тогава науката признава, че има големи влечуги, тип, непосредствен до гущера, който е наименуван варан.

Хората обаче знаят за тези рискови влечуги по-рано. През ХVІІ век султанът на Сумбава - един от островите в Индонезия, изпращал нарушители на изгнание. Мястото било остров Комодо.

Хората, изпратени там, съобщавали, че на острова живее рисков великански гущер, който атакува индивида. Нарекли гущера змей, както се назовава митичното създание, на което толкоз наподобява.

Дълго време никой не вярвал на историите за драконите от Комодо. По тази причина те били открити прекомерно късно.

Едва през 1910 година, когато холандски моряци съобщили за видени от тях грамадни гущери, научният свят се заинтересувал. Две години по-късно британски откривател, който бил шеф на музея по зоология на остров Ява, изследвал Комодо и разкрил вараните.

Какво знаем през днешния ден за тези страховити колоси, пристигнали като че ли от ерата на динозаврите? Едно следствие на тяхната генеалогия и метод на живот може да подкрепи всеки да откри отговор на въпроса що за естествено знамение е варанът?

История на варана

Родът Varanus за първи път се появява в Лавразия. По време на късния олигоцен до ранния миоцен групата влечуги се разпръсва до Австралия, Нова Гвинея и Соломоновите острови на три пъти.

До късния миоцен те участват в Африка, Арабия, Азия и Източна Европа.

Днес ареалът им е стеснен до Източното полукълбо, тропиците и субтропиците..

Класификация и етимология на варана

Вараните с научно наименование Varanus са член на семейство гущери Varanidae в суперсемейството Varanoidea.

Те са група месоядни и плодоядни гущери, в които рода Варан са жив жанр от извънредно месоядни животни, съществувал с всякакви други изчезнали към този момент родове.

 Вараните наподобяват на гущери

Родът на вараните включва гигантския Комодски варан, Бенгалският варан, Нилският варан, варанът на Грей, Водният варан и още доста други. Варанидите са към 80 приети типа.

Къде живеят вараните?

Различните типове варани обгръщат много огромна повърхност от Африка, Индийския субконтинент, до Китай, островите Рюкю в Япония. Ареалът им стига до Тайланд, Бруней, Индонезия, Филипините, Нова Гвинея, Австралия, островите на Индийския океан и Южнокитайско море.

Източното полукълбо, тропиците и субтропиците са местата, желани за живот от тях. Сега се срещат и в Америка като инвазивен вид.

Повечето от тях обичат топлината, живеят по земята или по дърветата, само че най-малко един от тях - Нилският варан е воден жител.

Повечето живеят самотно, само че някои типове образуват групи до 25 индивида, основно в екосистеми с лимитирани водни запаси.

Как наподобява варанът?

Вараните са най-големите гущери в света. По размери не отстъпват на крокодилите, въпреки да не са родственици. По-близки са до гущерите, само че въпреки всичко би трябвало да се знае, че са отделени в настрана семейство.

Дължината на варана доближава до 3-4 метра при Комодския змей, а тежестта до 160-200 кг. Най-голям и дълъг е тъкмо този представител.

Повечето типове си наподобяват много на осанка. Те имат дълго и стройно тяло, шията също е дълга, главата е плоска, отличават се с мощна опашка, която употребяват при лов или при пердах. Много са бдителни, изхвърлят на открито дългия си, колеблив като при змиите език, с цел да усетят околната среда и по този начин елементарно намират плячката си.

Целият жанр Варани се смята за неповторим в животинския свят с това, че членовете му са относително консервативни от морфологична гладна точка, само че все пак демонстрират доста огромен диапазон в размерите.

По-фините морфологични характерности обаче, като формата на черепа и крайниците, варират и са мощно свързани с екологията на всеки тип.

При проучванията се вижда доста дейното гонене на плячката, което е причина за изследвания на метаболизма им. Общото виждане е, че имат най-високите общоприети метаболитни равнища от всички съществуващи влечуги.

Всички типове варани са отчасти отровни.

Най-известните типове варани

Сред всички варани най-силно се отличават Комодският змей и Нилският варан.

Със своите 180 кг тегло и близо 3 метра дължина Комодският варан е най-големият гущер на планетата. Той е добър плувец и бяга бързо, само че плячката си лови от засада. В положение е да погълне порция колкото е половината му тегло единствено на едно хранене.

Дълго време се е спорело по какъв начин Комодския варан убива жертвата си. Това става със слюнката му, която е отровна. Той е на шесто място в света по отровата си. Тя съдържа 57 типа бактерии. Едно ухапване е задоволително, с цел да убие индивида, а при него откъсва 6 кг месо.

 Варанче

Зрението му е едва развито, само че е добър плувец и може да се мести от остров на остров. Той обаче е лимитирал ареала си до 5 острова в Индонезия, сред които Комодо, Ринка, Флорес. Не е ясно за какво тъкмо това е ареалът му.

Нилските варани са идващите добре познати представители на фамилията. Този тип също има колеблив език със мощна обонятелна функционалност. Ноздрите му са овални и ситуирани покрай очите. Той е пригоден за воден живот. Той е сиво кафяв до тъмнозелен и стига до 150 сантиметра.

Ареалът му е в цяла Африка без пустините. Може добре да пълзи и бяга, както и Комодския му родственик. Той също е добър плувец, през нощта се крие в термитници и дупки подземен, само че в случай че е прекомерно топло остава на открито.

Хранене на варана

Тези животни поддържат огромни територии и употребяват техники за лов на интензивно гонене, защото развиват до 20 километра в час, без значение от размерите си. С какво се хранят вараните? Почти напълно месоядни са, само че плячката им е в действителност доста разнообразна. Те ядат както инсекти, по този начин и ракообразни, мириаподи, мекотели, риба, земноводни, влечуги, птици и бозайници.

Повечето се хранят с безгръбначни като млади и като възрастни минават на гръбначни животни. Елените са към половината от храната на възрастен комодски варан. Друга обичана плячка са дивите свине, биволите и дивите коне. Това е второто хищно животно, след крокодила, което гледа на индивида като част от менюто си.

Африканските варани се хранят с риба, дребни бозайници, птици и яйцата им, костенурки. Ядат и мърша сходно на лешоядите и чакали, в това число останки от плячката на огромни африкански хищници.

Размножаване при вараните

Размножителният интервал на вараните е през юли най-често. Мъжките варани водят борби за достъп до женски варани.

Женските варани снасят от 7 до 37 яйца, които мъжкият варан заравя с почва или скрива в кух дънер от някое дърво. Не се грижат за поколението.

Някои от типовете варани, в това число Комодският змей са способни на партеногенеза. Това е способността да се развие ембрион без оплождане. Това е още едно неповторимо свойство на вараните.

Враговете на варана

Този идеален див звяр наподобява по този начин, като че ли няма врагове. Това не е тъкмо по този начин. Хищните птици, мангустите и кобрите са натурален зложелател на вараните. Нилският крокодил също гледа на варана като на своя плячка, когато успее да го улови.

Затова варанът употребява за своя отбрана мощната си опашка, както и мощната си отрова.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР