Звездната трагедия се случва на разстояние 2 500 светлинни години

...
Звездната трагедия се случва на разстояние 2 500 светлинни години
Коментари Харесай

Звездна смърт: телескопът Джеймс Уеб засне мъглявината Южен пръстен!

Звездната покруса се случва на разстояние 2 500 светлинни години от Земята. Прочие, мъглявината Южен пръстен съставлява двойна звездна система, само че до момента учените не бяха в положение да снимат втората (умиращата) от двете звезди, която е обхваната от компактен пласт прахуляк. Това се случи чак в този момент, с помощта на галактическия телескоп “Джеймс Уеб ” и неговия уред MIRI (вж. изображението вдясно). Другата звезда към момента е надалеч от своята гибел и ще се трансформира в независима планетарна мъгливост в бъдеще. Междувременно двете звезди, и по-младата, и умиращата, “танцуват ” една към друга и разбъркват околния прахуляк, причинявайки неравномерните и присъщи за Южен пръстен текстури. 

Умирането на една звезда е муден развой – планетарните мъглявини съществуват десетки хиляди години. Обречената звезда изхвърля голямо количество материал, който стартира да я обкръжава. Този прахуляк стартира да се простира надалече и може да пропътува хиляди години.

Но в гибелта се ражда живот – допустимо е някой ден материята да взе участие в построяването на нова звезда или планета. 

За повече информация: НАСА

{fcomment} 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР