Звездната система “WASP-189 се намира сравнително близо до нас –

...
Звездната система “WASP-189 се намира сравнително близо до нас –
Коментари Харесай

Новият европейски космически телескоп Хеопс с дебютно откритие: за пръв път разгада характеристиките на екзопланета!

Звездната система “WASP-189 ” се намира относително покрай нас – на към 322 светлинни години в съзвездието Везни. Самата планета “WASP-189 b ” е доста забавна – тя е от класа на така наречен “горещи юпитери ”. Тези планети съставляват газови колоси, сходни на добре познатите ни Юпитер и Сатурн, само че за разлика от тях се намират напълно покрай звездата си – по-близо даже от най-близката до Слънцето планета, Меркурий. В случая с “WASP-189 b ”, тази планета прави една цялостна обиколка към звездата единствено за 2.7 дни – толкоз продължава една локална година. 

Благодарение на “Хеопс ” откривателите за пръв път съумяха да измерят температурите на планетата – те доближават до 3 200 °C! С това “WASP-189 b ” се трансформира в една от най-екстремните познати на човечеството планети. Дори желязото се трансформира с газ. Очевидно е, че планетата е негостоприемна.

Учените също по този начин откриха, че “WASP-189 b ” е по-масивна от предстоящото, като нейният радиус е 1.6 пъти по-голям от този на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. Освен това звездата, към която обикаля планетата, е доста необикновена – тя не е идеално кълбо, а е по-издута и по-хладна откъм екватора спрямо полюсите. Орбитата на планетата е също по този начин под надолнище, заради което “WASP-189 b ” минава от време на време край звездните полюси. 

Напомням на читателите, че задачата на “Хеопс ” стартира през януари тази година и това първо изобретение показва ясно качествата на телескопа. Ние сме напълно при започване на научната му стратегия – занапред ще четем за нови открития по отношение на извънслънчевите планети. 

Инфо: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР