Звездите от спектакъла В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари

...
Звездите от спектакъла В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари
Коментари Харесай

Малкович: Не виждам съществена разлика между ЩАЗИ и социалните мрежи

Звездите от спектакъла „ В самотата на памуковите полета “ от Бернар-Мари Колтес Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте се срещнаха през днешния ден в Народния спектакъл с представители на българските медии в първата си обществена изява след идването в София.

Световноизвестните артисти, които ще изиграят режисирания от Тимофей Кулябин театър на сцената на Народния спектакъл на 16, 17 и 18 февруари, бяха в компанията на шефа на театъра Васил Василев, по чиято покана се случва гостуването, заместник-директора по интернационалната активност Василка Бумбарова и част от екипа на „ В самотата на памуковите полета “, оповестиха от Народния спектакъл.

Във втория ден от турнето си в София, до момента в който на Голяма сцена тече логистичната и техническа подготовка, Малкович и Дапкунайте споделиха упованията си за срещата с българската аудитория. Спектакълът на Тимофей Кулябин, който напълно неотдавна сложи и „ Нора “ по Хенрих Ибсен на сцената на Народния спектакъл, ще се играе на британски език с български надписи.

Световноизвестният американски сценичен и кино артист, който има в кариерата си над 70 кино лентата и голям брой театрални функции и награди, и литовската актриса Дапкунайте, която снима и играе в целия свят, работят дружно повече от 30 години, като „ В самотата на памуковите полета “ е последният им взаимен план, чиято премиера бе през 2022 година

„ Това е още една наша фантазия, която реализирахме. Искам да благодаря на целия екип, който се оправи ослепително с организацията на събитието. След премиерата на 29 май в Рига в спектакъл „ Дайлес “, имаме удоволствието да забележим този театър и на сцената на Народния спектакъл “, разяснява шефът Васил Василев.

Малкович и Дапкунайте отговаряха на въпросите на публицистите повече от 40 минути, а по-късно раздадоха и подписи.

„ Израснал съм в театъра, на кино се научих, не мога да кажа кое от двете обичам повече. За мен е наслаждение да работя и постоянно съм се наслаждавал на това. Текстът на взаимната ни пиеса повдига доста въпроси, които всеки може да зададе на себе си. Труден, само че и провокационен роман за неизказаните стремежи, които не можеш да изразиш или изживееш “, разяснява Малкович.

Джон Малкович разяснява и въздействието на обществените мрежи в всекидневието на актуалния човек, откакто през вчерашния ден бе неведнъж сниман и оповестен в тях от български фенове по време на разходките си из София. „ Нужна е храброст, с цел да смиламе информацията, която те ни дават.

Не виждам особена разлика сред обществените мрежи и ЩАЗИ, посочи холивудската звезда.

Дапкунайте пък показа, че е останала впечатлена от играта на актьорите в „ Нора “ – премиерният театър на Кулябин, който се играе на сцената на Народния спектакъл и на чиято премиера тя участва. „ Ще се веселя да споделите дружно с нас в границите на тези три дни това необикновено странствуване “, сподели тя за спектакъла, в който дели сцена с Малкович.

Самият Малкович пък разяснява, че текстът на пиесата повдига доста въпроси, които всеки би трябвало да зададе на себе си. Въпроси, само че не и отговори, добави Дапкунайте, като се пошегува с фамозната фраза от „ Игра на тронове “ – „ Всички ще умрем “.

Авторът на „ В самотата на памуковите полета “ Бернар-Мари Колтес е роден на 9 април 1948 година във Франция. Драматург, режисьор, артист, сценарист и не на последно място – бунтовник, чиито пиеси на преведени на над 30 езика и се играят по целия свят. Пиесата „ В самотата на памуковите полета “ е написана през 1985 година, четири години преди гибелта на Колтес. Самият създател назовава творението си „ метафизичен разговор в маниера на XVIII век “. Отвъд привидната непрозрачност на текста, проследяващ срещата на Дилъра и Клиента, се утаяват тематиките за любовта като блян и неспособност, за търговията като модус на човешките взаимоотношения, за желанието, което е срамно и самоунищожително и в последна сметка – за самотата.

Режисьорът на спектакъла Тимофей Кулябин е един от най-прочутите театрални създатели, поставял на подиуми в родната си Русия и по целия свят. През 2022 година Кулябин режисира на сцената на спектакъл „ Дайлес “ в Рига „ В самотата на памуковите полета “, като България е част от международното турне на представлението. Преди близо 2 месеца на Голяма сцена на Народния спектакъл бе премиерата на режисираната от Кулябин „ Нора “ по Хенрик Ибсен./ БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР