Звезди, млади таланти и приятели ще си спомнят за едно

...
Звезди, млади таланти и приятели ще си спомнят за едно
Коментари Харесай

Млади таланти ще почетат създателя на Златният Орфей

Звезди, млади гении и другари ще си спомнят за едно от значимите имена в българската музика - създателя на фестивала "Златният Орфей " Генко Генов, на 3 октомври от 19.28 ч. (неговата рождена година) в клуб "City Stage " (в подлеза на НДК).
Годината, в която се навършват 90 години от рождението на Чудака, ще бъде маркирана с концерт, включващ над 20 песни от историята на фестивала. Неостаряващите композиции ще бъдат изпълнени от млади, надарени актьори, някои от които към този момент са декларирали своето място на българската музикална сцена, както и музикантите от "Funky Miracle ". Към тях на сцената ще се причислят и одобрени имена - Мими Николова, Камелия Тодорова и Орлин Горанов. Музикален шеф на това пътешестване във времето ще бъде Калин Жечев - пианист и аранжор.
По време на събитието ще бъде разполагаем и книгата "Златният Орфей - звезди и сенки ", която събира целия живот на Генов - чешит, основал фестивал, трансформирал се във визитна картичка на страната ни. Успял да надвиши и най-смелите упования и да сложи "Златният Орфей " на международния връх. През 1972 година "Орфеят " е гледан от над 200 млн. души, а през 1973-та е разгласен за номер едно в света от Федерацията на фестивалите ФИДОФ.
Българската ария съумява да обиколи по-голямата част от света, с помощта на регламента на фестивала, съгласно който всеки задграничен реализатор би трябвало да изпее по една ария от български композитор. Въпреки безспорните триумфи, Генко Генов е хвърлен в пандиза през 1974 година, с 20-годишна присъда, в обвинявания за шпионаж и идеологическа измама. Обвинения, които по този начин и не биват потвърдени в съда. През 1990 година, с решение на Великото Народно заседание процесът против Генко Генов е разгласен за недействителен, а той получава политическа и гражданска реабилитация.
Събитието се реализира с поддръжката на учебното заведение за артисти "D Stars " и "City Stage ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР