Звезда, която се намира на 1300 светлинни години от Земята,

...
Звезда, която се намира на 1300 светлинни години от Земята,
Коментари Харесай

Имало е вода във Вселената, преди да се появят Слънцето и Земята


Звезда, която се намира на 1300 светлинни години от Земята, разкри една от тайните на Слънчевата система.

V883 Orionis е млада звезда, заобиколена от голям диск от материал, който един ден ще се трансформира в орбитални планети. Именно в този диск учените откриха недвусмислено водни пари, които се въртят дружно с прахуляк и газ, предопределени да станат част от непознат свят.

Според учените това е доказателство, че водата в Слънчевата система - в това число и тази, която в този момент се намира на Земята, е участвала в газовата люлка, от която се е родило Слънцето. Имало е водата във Вселената освен преди Земята, само че и преди Слънцето, оповестява изданието „ Сайънс Алерт “.

" Сега можем да проследим произхода на водата в нашата Слънчева система до времето преди образуването на Слънцето ", споделя астрономът Джон Тобин от Националната радиоастрономическа обсерватория на Съединени американски щати.

Водата е много публикувана в цялата Вселена. Тя се извива по повърхността на нашата планетата, прониква в атмосферата като пара и пада от небето. Струва ни се много прозаична, само че не бихме могли да живеем без нея. Почти всички химични процеси в живота се нуждаят от нея.

Водата е значима съставна част при образуването на планетите - оттатък точката, в която водните пари замръзват, тя покрива праховите зърна с лед, придавайки им спомагателна лепкавост, която оказва помощ на частиците да се слепват дружно още в първите стадии на растежа на планетата.

Тук, на Земята, можем да проследим произхода на някои типове вода от кометите, защото съотношението сред изотопите на водата и тежката вода е сходно. Това допуска, че водата може да се свързва в комети и метеорити и да се доставя до планетарните тела. Но по какъв начин водата попада в кометите, към момента не е изцяло изяснено. Сега, изследвайки V883 Orionis, Тобин и екипът му запълват тази празнота.



" Можем да си представим пътя на водата през Вселената като пътека. Знаем по какъв начин наподобяват крайните точки, които са водата на планетите и в кометите, само че искахме да проследим тази пътека назад към произхода на водата ", споделя Тобин.

" Досега можехме да свържем Земята с кометите и протозвездите с междузвездната среда, само че не можехме да свържем протозвездите с кометите. V883 Oriоnis промени това и потвърди, че водните молекули в тази система и в нашата Слънчева система имат сходно съответствие на деутерий и водород. "

Звездата е толкоз млада, че към момента пораства, заобиколена от голям диск. Чрез проучване на светлината, предавана от този диск, откривателите са съумели да разпознават спектралния автограф на водната пара.

" V883 Orionis е изчезналото звено в този случай ", споделя Тобин. " Съставът на водата в диска е доста сходен на този на кометите в нашата Слънчева система. Това е удостоверение на концепцията, че водата в планетарните системи се е формирала преди милиарди години, преди Слънцето, в междузвездното пространство и е била наследена както от кометите, по този начин и от Земята, релативно непроменена ”, показва още той.

Около V883 Orionis има над 1200 пъти по-голям размер от земните океани, които се носят под формата на пара. Откритията демонстрират, че цялата вода в планетарната система идва съвсем непосредствено от облаците, от които се е родила нейната звезда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР