Зверствата на Русия в Украйна са геноцид. Това обяви американският

...
Зверствата на Русия в Украйна са геноцид. Това обяви американският
Коментари Харесай

Байдън: Зверствата на Русия в Украйна са геноцид

Зверствата на Русия в Украйна са геноцид. Това разгласи американският президент Джо Байдън. В предходни свои изказвания той бе избягвал използването на тази подготовка.

" Наричам го (насилието) геноцид, тъй като става все по-ясно и по-ясно, че Путин просто се пробва да заличи даже концепцията да си украинец. Доказателствата се натрупват ", сподели Байдън пред кореспонденти в Айова, представен от Си Ен Ен. " По-различно е от предходната седмица, повече доказателства излизат ", продължи той. " Ще оставим юристите да решат в интернационален проект дали дава отговор на условията (за геноцид) или не. Но сигурно ми се коства, че да ".

Президентът за следващ път разреши на страстите си по време на тирада да изпреварят формалната позиция на Съединени американски щати. По-рано той разгласи, че Путин би трябвало да бъде свален от власт, след което последва конкретизиране на държавния департамент, че това не е публична позиция на Съединените щати.

Вашингтон рядко отбелязва актове на принуждение с термина " геноцид ". В предходни случаи по този начин са дамгосвани китайската акция против уйгурите в Синцзян и преследването от Мианма на мюсюлманското малцинство рохинджа. Подобна декларация не носи правни последствия, само че има забележителна тежест, защото подкрепя обединяването на интернационалната общественост към концепцията за цялостна изолираност на Москва.

Миналата седмица американският държавен глава съобщи, че не прави оценка насилието на съветската войска против украинците като геноцид.

" Не, мисля, че това е военно закононарушение ", изясни той на 4 април, когато беше запитан дали зверствата, разкрити в Буча биха представлявали геноцид.

Думите му бяха подкрепени от съветника по национална сигурност Джейк Съливан.

" Виждали сме зверства, виждали сме военни закононарушения. Все още не сме видели равнище на редовно отнемане от живот на украинския народ, което да се издигне до равнището на геноцид ", сподели той.

Изглежда обаче Байдън си е трансформирал мнението. В изявлението си във вторник той акцентира, че бюджетът на американските фамилии не трябва да зависят от това дали деспот " прави геноцид " в друга страна, явно отпратка към Путин и съветската инвазия в Украйна.

" Вашият фамилен бюджет, способността ви да напълните резервоара си, нищо от това не би трябвало да зависи от това дали деспот афишира война и прави геноцид на половин свят отсам ", сподели Байдън

Той получи хвалба за изказването от украинския си сътрудник Володимир Зеленски.

" Истински думи на същински водач - президентът на Съединените щати ", написа Зеленски в туитър. " Определянето на нещата с същинските им имена е от значително значение, с цел да се противопоставим на злото. Благодарни сме за предоставената до момента помощ от Съединени американски щати и незабавно се нуждаем от повече тежки оръжия, с цел да предотвратим нови съветски зверства ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР