Звената към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) -

...
Звената към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) -
Коментари Харесай

Разпоредиха на кметовете на общини да проверят за нерегламентирано замърсяване с отпадъци | Почистванията трябва да бъдат извършени до края на март

Звената към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) - Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), ще изискат всички общини на следената от тях територия да показват проекти за деяние за справяне със нечисти с боклуци сектори в обитаемоте места и отвън тях.

Инициативата е и в продължение на една от предпочитаните през последните месеци за екипа на Министерство на околната среда и водите действия, свързани с казуса със замърсяванията с отпадъците. Регионалните инспекции се отзовават на постъпилите от жителите сигнали, само че засилените ограничения, които сега се подхващат, са ориентирани към реализиране на устойчиви резултати и прекратяване изхвърлянето на боклуци отвън регламентираните места .

Регионалните структури ще спомагат на локалната власт, като за задачата към този момент се организират срещи с регионални шефове, кметове, общински съветници и представители на други институции.

На общинските кметове е обещано наставление да извършат инспекции за съществуване на сектори със замърсявания с боклуци на територията на общината, както и да провеждат повсеместен обход на речните кревати в прилежащите урбанизирани територии. При открити замърсявания би трябвало да бъдат подхванати дейности за премахването им .

Почистванията би трябвало да бъдат осъществени до края на март , след което Регионалните инспекции ще извършат инспекции за определяне на резултатите от приложените ограничения.

От страна на инспекциите ще бъде изискана информация от всички общински управляващи, както и от шефовете на Областните пътни ръководства в страната да посочат секторите, които най-често са припознавани като „ точки “ за изхвърляне на боклуци . Те следва да дават краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения, в това число съответни действия за решение на проблемите с чистотата на обитаемоте места.

От получената информация специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда ще изготвят " карта ". Тази информация ще бъде употребена от екипите на екоинспекциите, които ще правят и следващи инспекции на разпознатите места.

Целта е те да ревизират постоянно дали се извършват към този момент дадените наставления , като при нужда ще се пристъпи към плануваните в Закона за ръководство на отпадъците административно-наказателни дейности по отношение на виновните лица.

Засилените инспекции са част от цялостната политика в региона на ръководство на отпадъците на Министерство на околната среда и водите, с фокус върху казуса с изхвърляне на боклуци на нерегламентирани места. Превантивните дейности са насочна точка, ефикасният надзор е основен, дейните дейности са изрично нужни, с цел да се обезпечи опазването на чистотата на околната среда, като се преустановят последствията от замърсяването с боклуци.

В тази връзка Министерство на околната среда и водите насочва зов към жителите за отговорно държание към околната измежду а, като изхвърлят отпадъците си само на разрешените за това места. А при положение, че се натъкнат на нечисти сектори, да алармират съответната община или Регионална инспекция за опазване на околната среда за местоположението им.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР