Zuckerberg разкрива Quest 3, докато Meta се опитва да остане напред в играта със слушалки за смесена реалност

...
Meta продължава напред в усилията си да доминира в света
Коментари Харесай

Meta продължава напред в усилията си да доминира в света на AR с новата и подобрена Meta Quest 3.

Представени от главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг на виртуалното събитие Meta Connect на компанията в сряда, слушалките започват от $500 и представляват пълен редизайн на по-ранните модели. Quest 3, обявен за първи път през юни, предлага подобрена производителност, завладяващи нови функции за смесена реалност и по-елегантен, по-удобен дизайн.

С много по-мощен процесор, дисплей с по-висока разделителна способност, обновени контролери Touch Plus и 40% по-тънко телосложение, Quest 3 е голяма крачка напред спрямо своите предшественици. Meta Quest 2 позволява стриктно виртуална реалност, докато Meta Quest Pro има усъвършенствани камери за преминаване, за да видите действителното ви обкръжение, но струва колосалните $1000.

Най-важното е, че Quest 3 има поддръжка за Meta Reality, което позволява на потребителите да се насладят на изживявания със смесена реалност, които съчетават реалния свят с виртуалния - например можете да свирите на виртуално пиано на вашата масичка за кафе в реалния живот.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг разкрива Meta Quest 3 в Meta Connect в Менло Парк, Калифорния, на 27 септември 2023 г. Тук е показан пример за игра със слушалките. Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг разкрива Meta Quest 3 в Meta Connect в Менло Парк, Калифорния, на 27 септември 2023 г. Тук е показан пример за игра със слушалките. Мета/Фейсбук

„Ако вземете цифрова топка и я хвърлите във физическата стена, тя ще отскочи от нея“, каза Зукърбърг в Meta Connect в сряда. „Ако някой стреля по вас и искате да избегнете огъня, просто застанете зад физическия си диван.“

Виртуалната библиотека Meta Quest е напълно достъпна с Quest 3 – библиотека, която вече включва VR-удобен Roblox, пуснат в сряда, и е настроен да добави X Box облачни игри през декември, давайки на геймърите шанса да играят заглавия като Halo и Minecraft на голям екран навсякъде.

Слушалките са налични за предварителна поръчка сега и официално се появяват в магазините на 10 октомври, налични в две опции за съхранение (128GB и 512GB).

Зукърбърг обяснява характеристиките на новите слушалки Quest 3 на 27 септември 2023 г. Зукърбърг обяснява характеристиките на новите слушалки Quest 3 на 27 септември 2023 г. Мета/Фейсбук

Най-новите слушалки на Meta идват три години след Quest 2, по-малко от година след Quest Pro и по-малко от четири месеца след Apple Vision Pro.

Наречен от Зукърбърг като „първите мейнстрийм слушалки за смесена реалност“, Quest 3 е част от продължаващата надпревара във въоръжаването между двама от най-големите технологични играчи да контролират пространството за слушалки – и личната визия на Зукърбърг за интернет от следващо поколение, където потребителите могат да взаимодействат с всеки други във виртуални пространства, наподобяващи реалния живот. И се предлага на много по-ниска цена от алтернативата на Apple (която ще ви струва $3499, за да бъдем точни) и все още е основно VR слушалка с опции за алтернативна реалност, докато продуктът на Apple е специално изживяване със смесена реалност.

За да изпревари представянето на Vision Pro от Apple през юни, Зукърбърг тийзна Meta Quest 3 само дни преди голямото съобщение на неговия съперник. Но двете компании имаха напрегнати отношения още преди навлизането на Apple на пазара. Те се състезаваха за новини и функции за съобщения, а техните изпълнителни директори си разменяха удари за поверителността на данните и политиките на магазина за приложения. Миналия февруари Meta заяви, че очаква да получи удар от 10 милиарда долара през 2022 г. от хода на Apple да ограничи начина, по който приложения като Facebook събират данни за насочени реклами.

Досега Meta беше доминиращият играч на пазара на слушалки, но досега се бореше да привлече основна аудитория за своите продукти за слушалки за VR. Wall Street Journal съобщи миналата година, че Meta има само 200 000 активни потребители в Horizon Worlds, нейното приложение за общуване във VR. А през 2023 г. IDC изчислява, че само 10,1 милиона AR/VR слушалки ще бъдат доставени в световен мащаб от целия пазар, далеч под десетките милиони iPhone, които Apple продава всяко тримесечие.

Анализаторите на Morgan Stanley нарекоха Vision Pro на Apple „лунна стрелба“ след обявяването му през юни, като казаха, че продуктът „има потенциала да се превърне в следващата изчислителна платформа на Apple“, но че компанията има „много да докаже“ преди пускането на слушалките през следващата година.

Най-голямата битка може да не е между технологичните гиганти, а за приемането от широката публика. Много анализатори казват, че най-голямото препятствие пред потребителското възприемане на слушалки със смесена реалност е осигуряването на широк спектър от потенциални случаи на употреба и опит, налични на устройствата. Въпреки че Meta въведе функции, които позволяват на потребителите да играят игри, да изследват виртуални светове, да гледат видеоклипове в YouTube, да тренират, да чатят с приятели и други, все още не е убедила повечето потребители, че устройството си заслужава.

Клеър Дъфи и Майк Андронико от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР