Зрителите в миланската Скала аплодираха триумфалния дебют на българската оперна

...
Зрителите в миланската Скала аплодираха триумфалния дебют на българската оперна
Коментари Харесай

Нов триумф на Соня Йончева в миланската Скала

Зрителите в миланската Скала приветстваха триумфалния дебют на българската оперна прима Соня Йончева в Пиратът на Белини. На осъществяването ѝ, излъчено директно по стратегия Христо Ботев на БНР, можаха да се насладят и българските слушатели. Държавната телевизия РАИ и останалите италиански медии не пестят суперлативи за гения и театралното наличие на българското сопрано на най-голямата и влиятелна оперна сцена на Ботуша.

Някои критици имат забележки към спектакъла и част от артистите, само че всички са безапелационни, че Йончева към този момент е част от звездното семейство на Ла Скала. Тя е първият оперен актьор след Мария Калас, поканен и дръзнал да пее главната партия в тази рядко поставяна опера.

Ролята на Имоджене в творбата на Винченцо Белини е изпълнена за финален път от великата оперна прима през далечната 1958 година РАИ напомня, че три пъти през последните шест десетилетия след интерпретацията на Калас са правени опити за слагане на Пиратът, само че в никакъв случай не се е стигало го премиера.

Сред певиците, пробвали комплицираната партитура и отказали след това присъединяване, е и Мирела Френи. Анна Нетребко също е измежду звездите, обсъждани за новата режисура на Пиратът, само че в последна сметка е определена 37-годишната Соня Йончева. На сцената ѝ партнират Никола Алаимо в ролята на Ернесто и Пиеро Прети в ролята на Гуалтиеро. Диригент е Рикардо Фрица, а режисьор на спектакъла - Емилио Саги.

"Йончева ще влезе в Залата на славата в Ла Скала дружно с Калас! ", с това възклицание приключва рецензията на уеб страницата Bachtrack.

По-рано през сегашния сезон Соня Йончева получи суперлативи от рецензията и за дебютното си преобразяване в друга основна роля на Белини - Норма. Изпълнението ѝ беше в Кралската опера в Лондон. По този мотив Файненшъл таймс писа: "Нейната Норма е изпята толкоз красико, че се трансформира в архетип на сантиментална героиня ".

Родена през 1981 година в Пловдив, Соня Йончева учи пиано и оперно пеене в родния си град; печели редица първи награди в състезания. Заминава за Швейцария, където приключва класическо пеене в Женевската консерватория. Сетне Париж - града, от който стартира професионалният триумф на надарената българка.

През 2010-а Соня Йончева печели влиятелния оперен конкурс Опералия, дирижиран и проведен от Пласидо Доминго в Ла Скала, Милано. На 21 ноември 2013 година се ражда нова звезда на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк, откакто публиката възторжено приветства Соня Йончева в ролята на Джилда от Риголето.

Година по-късно тя още веднъж идва в Съединени американски щати, с цел да се превъплъти в Мими от Бохеми единствено няколко седмици след раждането на сина си Матео. Има и награди Грами.

Източник: segabg.com
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР