Зрители на БНТ сигнализираха за незаконна сеч на дъбова гора

...
Зрители на БНТ сигнализираха за незаконна сеч на дъбова гора
Коментари Харесай

​Зрители на БНТ сигнализираха за незаконна сеч край село Тулово

Зрители на Българска национална телевизия алармираха за противозаконна сеч на дъбова гора край мъглижкото село Тулово. Тя е открита в местността „ Туловска кория ", която е оповестена за естествена забележителност през 1961 година. През 2002 година е прекатегоризирана в предпазена околност, като задачата е да се опази вековната дъбова гора. Прокуратурата стартира инспекция по случая.

Тулово, Мъглиж

Сигнала за безогледната сеч подава Ивайло Клисуров от,,Зелени Балкани,,.Минавайки около местността вижда,че е осъществена всеобща сеч на дъбова гора,която е на повече от 70 години.
Ивайло Клисуров:,,Този случай е напряко неповторим, той е със сума ти кубици дървесина изнесена, евентуално са влизали машини, употребени са и моторни триони съгласно нас.Случаят е доста по - тежък, т.е. не споделям,че предните са били по-добри, само че наклонността е да става все по - неприятно и по-лошо и въпреки всичко някакви ограничения.
Веднага след сигнала чиновници от Регионалната дирекция по горите - Стара Загора са направили инспекция. При нея са открили противозаконна сеч на 546 дървета - габър и летен дъб.
Петър Заяков-директор РУГ Стара Загора:,Констатациите са наши от 4-ти и 5-ти януари-незаконно отсечени 76 кубика дървесина.
До местността, " Туловска кория ", се стига по асфалтов път. Това значи,че причинителите безпроблемно са извозвали дървесината. Заради това контролния орган е глобен.
Петър Заяков-директор РУГ Стара Загора:,,Направили сме акт на служителя - надзирателя на Горско стопанство Мъглиж, който дава отговор за охранителния сектор за занижен надзор при запазване на горската територия.
Полизията стартира следствие по случая. Засега е формирано досъдебно произвеждане против незнаен причинител.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР