Зрението дава най-много информация на хората за заобикалящата ги среда

...
Зрението дава най-много информация на хората за заобикалящата ги среда
Коментари Харесай

Как протича един ден на човек без зрение |

Зрението дава най-вече информация на хората за заобикалящата ги среда и за материалните " трудности " в всекидневието. Как се оправят лишените от това осезание хора споделя Теодора Хайверова.

„ Загубила съм зрението си малко след раждането. Изцяло разгадавам на сетивата, които са ми останали – подушване, слух и други разнообразни чувства. Ежедневно ние, незрящите сме изправени пред безчет провокации. Трудно е да се уточни кое е най-голямото. Придвижвам се в градска среда благодарение на бял бастун и разнообразни мобилни приложения, които ми оказват помощ да вземем за пример да различавам банкноти, цветове, да прочета текста, който ми е необходим, както и на хората, взели драговолно казуса с достъпността в нашето всекидневие. Когато излизам заран, с цел да свърша дилемите си за деня, знам, че по улиците ще се сблъскам с недостъпни пътища, само че и по това се работи. Все повече хора се замислят дали нещата, които основават, ще могат да бъдат употребявани и от нас.

Може би ще е любопитно за някои читатели за схванат по какъв начин използваме компютър. Това става благодарение на речев синтезатор, който ни изчита всичко на екрана.

Някои най-обикновени неща, като да вземем за пример да влезеш да напазаруваш в хипермаркет, за нас са голямо предизвикателство. За страдание, в огромните хранителни вериги личният състав не се образова да спомага на незрящите консуматори. Има обаче напредък за превъзмогване и на това затруднение, създадоха се доста приложения за онлайн извършване на покупки, налични за нас.

Срещам компликация и с потреблението на банкомат. Необходимо е зрящ компаньон да ми е обяснил кои бутони да натисна, с цел да изтегля сума. Искрено се надявам да се откри решение и на този проблем ".



Небивалото развиване на технологиите през последните години улеснява всекидневието на незрящите. Има доста помощни средства за тях и мобилни приложения, които улесняват работата им, подвижността им и наблюдават здравословното им положение. Едновременното потребление на голям брой приложения и помощни средства за различаване и подкрепяне на навигацията в заобикалящата среда обаче е предизвикателство за незрящите.

Главната цел на плана е да създаде новаторски технологии, които да им оказват помощ да живеят по-независимо и интензивно, като употребяват устройствата. 

SoundVision е новаторско и сложно помощно средство, което подкрепя хората с повредено зрение да се движат и изследват елементарно заобикалящата ги среда. Устройството дава информация в действително време за дистанцията до обекти, индикира препятствия и подкрепя навигацията на закрито. В този смисъл,  подпомага възприемането на околната среда оттатък това, което обезпечава обичайният бял бастун: различаване на цветове, обекти и валути, компас и навигация в здания, четене на текст.

Разработено е с помощта на финансирането от Innovation Norway от " Скейл Фокус " АД в партньорство с фондация " Синергиа ", Норвежки компютърен център (NRS) и Adaptor Hjelpemidler. Проектът се извършва с финансовата поддръжка на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в границите на стратегия “Развитие на бизнеса, нововъведения и МСП в България ”.

Sound Vision способства за поощряване на двустранното съдействие за създаване и поощряване на нововъведения и нови решения в границите на технологиите за богатство.

" Прекрасно е, че се създават спомагащи устройства и приложения, които дават по-голяма самостоятелност на незрящите и оказват помощ в всекидневието ни. Това е доста значимо за нас. По-хубаво от това да си самостоятелен и неразчитащ на останалите няма. Ще се радваме този план да се развие. Щастливи сме, че можем да помогнем, като го тестваме и даваме противоположна връзка... Адмирации към хората, създали този план действителност и за желанието им да създадат нещо, което в действителност да оказва помощ “ – споделя Анита Накова, тестер по плана.

" Проектът SoundVision стана действителност. Основната му цел беше да усъвършенства достъпността на средата, с която хората с увреждания всекидневно се сблъскваме. Устройството, дружно с мобилното приложение, основават благоприятни условия за по-добра ориентировка по улиците, за различаване на банкноти, четене на текст, навигиране в разнообразни направления - все компликации, пред които ние, незрящите сме изправени. Радвам се, че съумях да тествам системата и че станах част от този план. Благодаря на основателите му. Сигурна съм, че по-нататъшното му развиване ще донесе още повече удобства за нас незрящите " – споделя Теодора Хайверова, също тестер в плана.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР