Зрелостниците с професии в сектор Стопанско управление“ са с най-добър

...
Зрелостниците с професии в сектор Стопанско управление“ са с най-добър
Коментари Харесай

МОН: Икономистите с най-висок резултат на матурата по професия | Вторият задължителен зрелостен изпит по професия се провежда за първа година

Зрелостниците с специалности в бранш „ Стопанско ръководство “ са с най-хубав резултат на държавния зрелостен изпит за придобиване на професионална подготовка, оповестиха от МОН за Moreto.net.

Две трети от първите 30 паралелки с най-голям триумф са в региона на стопанската система. Средният им триумф е отличен 5,75, а на първите три места са възпитаници от специалности „ Икономика и мениджмънт “, „ Оперативно счетоводство “ и „ Банково дело “. Следват зрелостници, обучавани в секторите „ Туризъм “ и „ Електроника и компютърни науки “.

Средният триумф от всички изпити по специалности е добър 4,36.

През тази година завършващите професионални гимназии и професионални паралелки за първи път бяха задължени да се явят на втори наложителен зрелостен изпит по специалност.

Положиха го 20 640 зрелостници. В към 40% от паралелките междинните оценки са доста положителни и отлични. 1159 са цялостните шестици на теоретичния изпит, които се пишат единствено при оптимален резултат от 100 точки.

За оценка междинен 3 на матурата по специалност се изискват най-малко 50 точки, а не 30, както е на държавните изпити по български език и литература и по профилиран предмет. Причината е, че изпитите за специалност се приготвят и организират в самите учебни заведения, където са обучавани зрелостниците, а останалите матури са централизирани - материалите се приготвят на национално ниво, а зрелостниците се явяват на изпит в други учебни заведения.

Слабите оценки на матурата по специалност са 1925. По-голямата част от тях са на възпитаници от независима форма на образование или приключили през минали години.

Изпитът се организира в две елементи – по доктрина и по процедура на специалността. Частта по доктрина може да бъде под формата на писмена разработка на тематика, изпитен тест или отбрана на дипломен план. Крайната оценка на ученика се получава от оценките по доктрина и процедура в отношение, зависещо от получаваната степен на професионална подготовка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР