Зрелостни изпитиНа 18 май с лична карта, бележка и черна

...
Зрелостни изпитиНа 18 май с лична карта, бележка и черна
Коментари Харесай

70 произведения по-малко на матурата по БЕЛ

Зрелостни изпити
На 18 май с персонална карта, записка и черна писалка

Произведенията за матурата по български език и литература тази година са със 70 по-малко. От 97 в този момент те са 27 и всички са изучавани, оповестиха от Министерството на образованието и науката дни преди първия наложителен зрелостен изпит. Той ще се организира на 18 май, от 8,30 ч.. Очаква се да се явят 46 661 възпитаници. Те би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано, да носят документ за идентичност и служебна записка, която се издава до 17 май. Пише се единствено с черна писалка.

Зрелостниците ще могат да избират сред две разнообразни тематики според от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко произведения. Формулировката за есе ще включва житейски проблем от едно или няколко творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст.

Общият брой на въпросите остава 41. С избираем отговор ще са единствено 22 от тях - с 8 по-малко от преди. 16 са дилемите с къс свободен отговор. Други 2 ще са за основаване на текст от 4-5 фрази.

И през тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100. Изпитът се взима при най-малко 30 т. или “Среден (3)”, вместо при 23 т., които до момента можеха да се събират и единствено от тестовите въпроси.

Вторият наложителен изпит е на 20 май, от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР