зраел и Бахрейн са се договорили с посредничеството на Съединените

...
зраел и Бахрейн са се договорили с посредничеството на Съединените
Коментари Харесай

Историческо: Бахрейн и Израел с пробив в преговорите

зраел и Бахрейн са се договорили с посредничеството на Съединените щати да открият цялостни дипломатически връзки, разгласи американският президент Доналд Тръмп, представен от международните организации, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Още един ИСТОРИЧЕСКИ пробив през днешния ден! ", написа в Туитър Тръмп след тристранен телефонен диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и краля на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа.

Another HISTORIC breakthrough today! Our two GREAT friends Israel and the Kingdom of Bahrain agree to a Peace Deal – the second Arab country to make peace with Israel in 30 days!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump)
Новината бе доказана от Нетаняху. "Граждани на Израел, разчувствуван съм да ви осведомявам, че довечера ще реализираме ново спокойно съглашение с друга арабска страна, Бахрейн. Това съглашение идва в добавка към историческия мир с Обединените арабски емирства ", съобщи израелският министър председател в официално съобщение.

Тримата водачи разгласиха взаимно изказване в шест абзаца, което удостоверява съглашението. "Това е исторически пробив в поддръжка на мира в Близкия изток ", се акцентира в текста. Тримата водачи показват уговорката на страните си за "справедливо, всеобхватно и трайно решение на израелско-палестинския спор, с цел да може палестинският народ да осъществя своя цялостен капацитет ".

Joint Statement of the United States, the Kingdom of Bahrain, and the State of Israel
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump)
Бахрейн е приел поканата на Тръмп неговият министър на външните работи да участва във вторник на формалното сключване в Белия дом на оповестеното предишния месец съглашение за определяне на дипломатически връзки сред Израел и ОАЕ.

Подобно на Емирствата, Бахрейн се съгласява да възстановява своите дипломатически, търговски и други връзки с Израел, в това число в региона на сигурността.

Споразумението е нова дипломатическа победа за Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. То бе оповестено точно на 19-ата годишнина от атентатите в Съединените щати на 11 септември 2001 година и по-малко от два месеца преди президентските избори в страната на 3 ноември. АП дефинира договорката като опция пред Тръмп да усили поддръжката си измежду произраелски настроените християни евангелисти.

Бахрейн е четвъртата арабска страна, която ще признае Израел, след Египет, Йордания и ОАЕ.

Зетят на Тръмп и негов почитан консултант Джаред Къшнър, който изигра дейна посредническа роля, означи по този мотив, че Израел е постигнал две съглашения с арабски страни за един месец, откакто е сключил мир единствено с две арабски страни за 72 години от своето основаване.

Сделката обаче евентуално ще бъде възприета като следващия крах за палестинците, които направиха несполучлив опит да убедят Арабската лига да осъди всяко нормализиране на връзките на своя страна членка с Израел, до момента в който те не се снабдят с самостоятелна страна. Това бе една от последните карти, държани от палестинците, в миг, когато мирните договаряния остават в задънена улица, отбелязва АП.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР