Зоран Миланович, лидерът на Социал-демократическата партия в Хърватия, ще спечели

...
Зоран Миланович, лидерът на Социал-демократическата партия в Хърватия, ще спечели
Коментари Харесай

Exit poll: Миланович води на изборите в Хърватия

Зоран Миланович, водачът на Социал-демократическата партия в Хърватия, ще завоюва извършения през днешния ден президентски избор, разкриват резултати exit poll, представени от " Спутник ".

53-годишният някогашен министър председател печели 29,58 на 100 от гласовете.

Миланович е следван от президента Колинда Грабар-Китарович с 26,38 на 100 и самостоятелния претендент Мирослав Шкоро с 24,1 на 100.
 Хърватите гласоподават предколедно на оспорвани президентски избори
Хърватите гласоподават предколедно на оспорвани президентски избори

Оспорвана борба сред трима претенденти

Останалите осем претенденти печелят общо 6 на 100 от гласовете.

Ако никой претендент не си обезпечи над 50 на 100 от гласовете, ще се организира втори тур.

Припомняме, че хърватите гласоподават на президентски избори през днешния ден , които могат да отслабят позициите на ръководещите консерватори преди страната да поеме ротационното председателство на Европейския съюз.

Предколедните избори евентуално ще бъдат решени на балотажа на 5 януари 2020 година поради завързаната борба сред сегашния закостенял държавен глава Колинда Грабар-Китарович и други претенденти от дясно и ляво.

Грабар-Китарович стана президент през 2015 година с поддръжката на дясноцентристката партия Хърватска демократична общественост (HDZ), която господства в Хърватия от независимостта на страната през 1991 година

По време на мандата й 51-годишната лавира сред умерените в партията и националистите.

Сред главните й противници е известният музикант и артист Мирослав Шкоро, който е с десни възгледи.

Междувременно разделянето на десния политически набор откри пространство за някогашния ляв министър председател Зоран Миланович. 53-годишният диша във врата на Грабар-Китарович, демонстрират последните анкети.

Премиер от 2011 до 2016 година, преди Миланович беше окарикатурен за своята надменност , само че в този момент се пробва да се върне с заричане да направи Хърватия " естествена " страна с самостоятелна правосъдна система и уважаване на малцинствата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР