Зона с ограничения за стари автомобили, които замърсяват атмосферния въздух,

...
Зона с ограничения за стари автомобили, които замърсяват атмосферния въздух,
Коментари Харесай

Въвеждат зона с ограничения за стари автомобили в Пловдив

Зона с ограничавания за остарели коли, които замърсяват атмосферния въздух, ще се вкарва в Пловдив. Това е една от рекомендациите на компанията, на която общината е упълномощила да приготви разбор и проект за деяние за възстановяване на въздуха.

Проектът се финансира по оперативна стратегия "Околна среда " и е на стойност 83 886 лв., а ограниченията би трябвало да бъдат изпълнени до 2023 година, написа в. "Марица ". По-голямата част от средствата - 71 303 лв. - се поемат от Кохезионния фонд и 12 583,02 лв. - от държавния бюджет.

В община Пловдив ще преценяват каква да бъде методиката, съгласно която ще се дефинира възрастта на рисковите коли и в коя от градските зони би трябвало да се вкарат ограничавания за замърсителите.

Никой няма да принуждава притежателите да спрат старите си коли, само че в Лондон да вземем за пример в такива зони в центъра замърсяващите въздуха коли се позволяват против 12,5 паунда дневно, даде образец Стефан Дишовски от компанията реализатор на плана. В България към този момент сходна процедура не е въведена в нито една община.

Пловдив е един от 25-те български града с наднормено замърсяване на въздуха. Проектантите предлагат общината да кандидатства по Оперативна програма "Околна среда " за финансиране, откакто станат ясни критериите.

До този миг за чистия въздух в 25-те града е избрана безплатна финансова помощ от 50 млн. евро. Проектът, направен за Пловдив, е за над 10 млн. евро и община Пловдив би трябвало да употребява предпочитано парите по "Околна среда ", тъй като ситуацията с въздуха в града надалеч не е розово, макар че индикаторите сочат усъвършенстване спрямо предходните години, смята Дишовски.

Еколозите са изследвали положението на въздуха от 2010 година насам. През интервала от 2010 до 2013 година в Пловдив са установени към 150 - 160 пъти с превишение на допустимата норма за наличие на фини прахови частици /ФПЧ 10/ във въздуха при позволения таван от 35. През 2014 -а и 2015 година. превишенията са намалели на половина до 70, което е два пъти над допустимия предел. През 2016 година дните с мръсния въздух още веднъж са увеличени до 82.

Допустимата централизация на нездравословните субстанции е до 40 микрограма на кубически метър приблизително на година. През 2010 - 2013 година тези стойности са били сред 55 и 63 микрограма, само че от 2014 година варират сред 39 и 42. Според директивите на Европейски Съюз до 2023 година би трябвало да се "изчистят " близо 70 тона излъчвания на ФПЧ, в противоположен случай следват жестоки наказания.

Догодина общината стартира изследване с какво се отопляват през зимата семействата и компаниите, тъй като потреблението на въглища и сурови дърва е главната причина за замърсен въздух в Пловдив през студените месеци.

Сред популацията ще бъдат пуснати анкетни карти, сподели зам.-кметът Розалин Петков. През октомври - декември на 2016 година да вземем за пример двете измервателни станции са засекли 42 превишения приблизително с 58 микрограма ФПЧ. През лятото наднорменото замърсяване е случайно.

Препоръката е твърдите горива да се заменят с екологично чисти електроуреди, климатици, да се прекарва парно или да се слагат филтри на комините. Само 1000 семейства в Пловдив се осмелили да минат на газ. С дърва и въглища се отопляват над 30 000 жилища, само че тази цифра е от 2011 година

Община Пловдив би трябвало да продължава оптимизацията на транспортната скица за понижаване на натоварения трафик и тапи, възстановяване на пътната мрежа - улици и тротоари, озеленяване, подмяна на пясък с химически препарати през зимата, надзор върху строителните обекти. Сериозна рекомендация към общината е и въвеждане на тласъци за притежателите на електрически автомобили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР