Знаят ли българските потребители на теста Nifty, че пробите им

...
Знаят ли българските потребители на теста Nifty, че пробите им
Коментари Харесай

Китай събира генетични данни в Геника и NutriGen чрез тестове за бременни?

Знаят ли българските консуматори на теста Nifty, че пробите им се пращат в Китай?

Ройтерс заяви, че е допустимо китайската генетична компания BGI да е продавала своите неинвазивни пренатални проби за бременни NIFTY за събиране на генетични данни и ги е създала с военните. Тестовете се продават интензивно и в България от Геника и NutriGen, само че не е ясно дали българските консуматори и по-конкретно бременните българки знаят дали персоналните им данни и генетична информация са предпазени от кражба.

Предисторията на абсурда е обвързвана с уйгурите, тюркска националност, обитаваща Северозападен Китай, където те са преобладаваща етническа група. През месец май, а и в последните дни на най-високо ниво в Европейски Съюз,  Китай бе упрекнат в закононарушения против човечеството и геноцид против уйгурската етническа група от водещи международни организации за отбрана на човешките права като Амнести Интернешънъл и Хюман Райтс Уоч.

В серия от изявления на авторитетни медии като Военновъздушни сили и Ройтерс излиза наяве, че е прекомерно евентуално китайските управляващи да употребяват научни нововъведения в областта на генетиката, с цел да подчинят и асимилират уйгурското Насърчава се проучването на генетичните разлики сред преобладаващата китайска етническа група и малцинствата на уйгурите и тибетците, картографират се родствените им връзки и бракосъчетанията, с цел да бъдат профилирани каква неустойчивост имат тези етнически групи към болести и повлияване от медикаменти. Освен това, нови разкрития сочат, че уйгури принудително се въдворяват в трудови лагери и доста дами принудително се стерилизират.

Един от емблематичните образци за допустима корист с генетични данни, в това число с такива от България е китайската генетична компания BGI, която продава пренатални проби в това число и в България, само че се оказва, че ги е създала в съдействие с военните и е допустимо да ги употребява за събиране на генетични данни от милиони дами. Миналата година Съединени американски щати глобиха 2 дъщерни сдружения на BGI за това, което нарекоха " китайски злоупотребяващи схеми за събиране и разбор на ДНК за репресиране на своите жители ". BGI отхвърля нарушавания, само че липсва удостоверение от самостоятелен източник, че това не е по този начин.

КНР продължава да събира и изследва интернационалните геномни данни, в това число и български посредством голяма банка инфо, която BGI Group натрупва и проучва с изкуствен интелект.

Досега над 8 млн. дами са взели пренаталните проби на BGI, само че не е ясно какъв брой са в България. Ройтерс не открива доказателства, че BGI нарушава съглашения или разпореждания за дискретност на пациентите, само че на уеб страницата на теста NIFTY се споделя, че събраните данни могат да се споделят, когато са " директно свързани с националната сигурност на Китай “.

Ето за какво е значимо бг потребителите на китайския тест Nifty, пласиран от Геника и NutriGen у нас да си зададат  въпроси – знаят ли какви формуляри за осведомено единодушие подписват, четат ли ги и схващат ли ги? Съгласни ли са генетичните им данни да бъдат съхранявани и употребявани за проучвания в страна отвън Европейски Съюз, за която има подозрения, че организира нерегламентирано събиране на данни? Знаят ли къде и имат ли гаранция по какъв начин ще се съхраняват тези персонални данни? И в последна сметка има ли кой да отбрани правата им?

Източник:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР