Знамето на Украйна на фасадата на Столичната община отново скара

...
Знамето на Украйна на фасадата на Столичната община отново скара
Коментари Харесай

Укранското знаме на фасадата на Столичната община отново скара съветниците в СОС

Знамето на Украйна на фасадата на Столичната община още веднъж скара общинските съветници в София на днешното съвещание на Столичния общински съвет (СОС).

Борислав Иванов, заместник-председател на СОС, от групата на " Патриоти за София ", попита за какво неговия отчет за събаряне на знамето на Украйна от фасадата на общината не е част от дневния ред, откакто той през вчерашния ден го е писал в продължение на час и половина.

Председателят на СОС Георги Георгиев му подсети, че з а слагането на знамето на Украйна се води правосъдно дело , което СОС завоюва на първа инстанция.

" Не разбирам какво постанова безспирно внасяне на отчети по един и същи въпрос ", уточни Георгиев.

Внасянето на отчета бе подложено на гласоподаване и отчетът ще бъде прегледан през днешния ден от общинските съветници, съобщи Българска телеграфна агенция.

Иван Таков от Българска социалистическа партия съобщи, че още преди три месеца е писал до кмета на София, че с слагането на украинското знаме на фасадата на общината се нарушава законът, защото регионалният шеф е обжалвал в съда този отчет и знамето продължава да стои. " Ако го бяхте спазили, нямаше да има потребност от този отчет ", съобщи Таков.

Грети Стефанова от групата на " Демократична България " съобщи, че знамето на Украйна се вее гордо на фасадата на Столичната община. То символизира независимост, взаимност, победа на живота и е сложено там с решение на СОС, като за първи път това предложение е направено в зала от Демократична България.

" Днес, към този момент близо осем месеца от началото на войната, агентурната мрежа на Кремъл изцяло осъзнато работи за смяна на външнополитическата принадлежност на България ", съобщи Стефанова.

По думите ѝ днешният опит да бъде свалено знамето на Украйна приказва за разнообразни типове зависимости, политически и стопански. Това компрометира българската народна власт с хора, обслужващи интереса на Кремъл за пробив в евроатлантическата общественост, подкрепяща интензивно Украйна във войната на Путин против Украйна, Европа и света, съобщи Стефанова.

Нашето решение би трябвало да бъде изрично - знамето на Украйна остава да се вее гордо до българското, европейското и това на Столичната община, добави тя.

Още на 7 април, СОС реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната постройка на Столичната община паралелно до българското в символ на съпричастност към нещастието на украинския народ, до момента в който трае войната в Украйна. " За " решението тогава гласоподаваха 36 общински съветници, " срещу " бяха 14. Групата на Българска социалистическа партия гласоподава срещу като общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Велчев сподели, че през 2014 година властта в Украйна била " взета принудително " и " управлението на Украйна е фашизирано ". От Българска социалистическа партия внесоха тъжба до регионалния шеф, който върна за наново разглеждане отчета и го внесе в съда. На 21 април общинските съветници препотвърдиха решението си и знамето на Украйна и през днешния ден стои на фасадата на Столичната община. Няколко дни по-късно, на 5 май, от " Възраждане - София " смъкнаха знамето, " с цел да припомнят, че мястото на всяко едно непознато знаме е в посолството, консулството или комерсиалното посланичество на съответната страна в нашата Република ". От Столичната община малко по-късно същия ден върнаха назад знамето на Украйна на фасадата на постройката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР