Знам какво трябва да направя, за да постигна целите си,

...
Знам какво трябва да направя, за да постигна целите си,
Коментари Харесай

Психолог: Мързелът не съществува

„ Знам какво би трябвало да направя, с цел да реализира задачите си, само че без значение какъв брой си подсещам, не го върша! Сигурно съм мързелив/а. ”

Ако можеше да пущам по стотинка всякога, когато чуя това пояснение от някой пациент... Но ето изненадващото нещо, в което се убедих: Мързелът е мит!

Това написа психологът Лора Милър в публикация за Psychology Today. Ето какви са нейните заключения:

„ Мързел “ е постоянно използвана рецензия, която по никакъв метод не ни оказва помощ да разберем за какво някой не поставя нужните старания, с цел да направи това, което желае, или това, което се чака от него.

Ако отделим време да проучим какво стои зад протакането и отбягването, ще открием цялостен набор от по-сложни проблеми.

1. Страх от неуспех. Много хора сами си пречат, отлагайки преследването на цели, да вземем за пример да си намерят по-добра работа, тъй като имат прекомерно ниска себеоценка. Те се опасяват, че в случай че положат изпитание, същинската им некомпетентност ще се разкрие, а това би било опустошително. Затова избират да не пробват. Всички познаваме тази тактика.

2. Страх от триумфа. Това братовчед на страха от неуспех е напълно същински: Много хора неумишлено се тормозят, че ще реализиран триумф за сметка на някой различен. Те се стремят да избегнат евентуалния спор, като не се придвижват напред.

Представете си да вземем за пример жена, омъжена за традиционалист, която получава покачване и стартира да печели доста повече от него. Или човек, който произлиза от семейство на алкохолици и взема решение да стане въздържател. Тези цели наподобяват ужасно на пръв взор, само че напрежението във взаимоотношенията може да е стресиращо за доста хора.

3. Нужда от грижи. Всички желаеме някой да се грижи за нас. Но има хора, които не знаят по какъв начин да изразят желанието си непосредствено и стартират да се държат като безполезни, с цел да накарат другите да вършат нещата вместо тях.

Един човек не може да изглади една риза за женитба, знаейки, че приятелят му ще се ядоса и ще го направи вместо него, въпреки и оплаквайки се от неговия мързел. Но това ще го накара да се почувства обгрижван, без да би трябвало да си признае непосредствено, че се нуждае от това. Недостатъкът на тази тактичност е, че в случай че я употребявате прекомерно доста, това може да вбеси близките, които могат да се почувстват под напън, или самите те да имат потребност от малко грижи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР