Знаковият албум Rumours на Флийтуд Мак по-добър ли е от

...
Знаковият албум Rumours на Флийтуд Мак по-добър ли е от
Коментари Харесай

Сп. Ролинг Стоунс подреди 500-те най-добри албума за вечни времена

Знаковият албум " Rumours " на " Флийтуд Мак " по-добър ли е от " To Pimp a Butterfly " на Кендрик Ламар? Трябва ли " Tapestry " на Керъл Кинг да бъде класиран по-високо или по-ниско от " Thriller " на Майкъл Джексън?

Списание " Ролинг стоун " предлага някои отговори в нова книга, която сигурно ще провокира полемики в музикалните среди, съобщи Асошиейтед прес.

Читателите на " 500-те най-хубави албума на всички времена " да вземем за пример ще открият, че " Born to Run " на Брус Спрингстийн се намира тъкмо преди " Ready to Die " на Ноториъс Би Ай Джи. Двата албума заемат надлежно 21-о и 22-о място.

" Всеки запис тук е включен по една или друга причина ", споделя Джон Долан, редактор на рецензии в сп. " Ролинг стоун ", който е съдействал за основаването на книгата, предава Българска телеграфна агенция.



Ако читателят обаче не е склонен с класацията, не следва да вини единствено хората от списанието. " Виновници " са също звезди на музиката от ранга на Бионсе, Тейлър Суифт, Иги Поп, Найл Роджърс, Куестлав, Били Айлиш, Хърби Хенкок, Соуити, Карли Рей Джепсън, Лин-Мануел Миранда и членове на " Металика " и ЮТу, наред с други реализатори, влезнали в функциите на съдии.

Редакторите на книгата се обръщат към към 500 гласоподаватели от света на музиката - актьори, публицисти, представители на звукозаписни компании и чиновници на сп. " Ролинг стоун " и ги молят да посочат Топ 50 на най-хубавите съгласно тях албуми. (Ники Сикс общително предлага 80). Получават към 4000 албума.

На всяка страница артистите основават вълнуващ музикален гоблен.

В дъното на Топ 100, да вземем за пример, на 86-о място, е едноименният дебют на " The Doors ", следван от " Bitches Brew " на Майлс Дейвис, " Hunky Dory " на Дейвид Боуи и " Baduizm " на Ерика Баду от Erykah Badu - скъпоценни камъни на класическия рок, джаза, прогресив рока и темп енд блуса.

" Има ли човек, който обича всички тези неща еднообразно? Вероятно не. Но се надяваме, че има хора, които несъмнено биха могли да изискат да ги тестват всичките и да се види какво мислят. Това е задачата: основаване на връзки и запознаване с нови неща ", споделя Долан.

Той не крие, че е впечатлен от някои одобрени актьори, които " прегръщат " актуалната музика, като Джон Кейл от " Велвет ъндърграунд ", който хвали певицата Еф Кей Ей Туигс, или Стиви Никс, която класира много високо " Fine Line " на Хари Стайлс.

" Много е сладко, когато тези хора, които от много време са в близост, не се нахвърлят върху младото потомство. Хубаво е, когато хората гласоподават за неща отвън техния род и това, което бихте очаквали ", споделя редакторът.

Началото на книгата е сложено през 2003 година, когато сп. " Ролинг стоун " разгласява първия си лист с 500 заглавия, поставяйки " Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band " на " Бийтълс " на челното място. Още три албума на именитата ливърпулска четворка попадат в Топ 10.

" Това беше нещо като гледната точка на 45-годишен мъж, почитател на рока, който е отворен за нови неща, харесва малко рапа, само че някак демонстрира състрадание към него, подхожда му и темп енд блусът, само че се отнася с неуважение към по-новите неща. Ние в действителност искахме да се откъснем от тази позиция и да мислим, че описът в действителност може да има доста съвпадащи вероятности ", споделя още Джон Долан.

" Blue " на Джони Мичъл се изстрелва нагоре в новата ранглиста, като от 30-о място през 2003 година в този момент доближава до Топ 10, а " Purple Rain " на Принс се изкачва от 76-а на 8-а позиция. Друг огромен печеливш е албумът " The Miseducation of Lauryn Hill " на Лорин Хил, който голям скок от място номер 300 през 2003 година до Топ 10 в този момент.

" Някои албуми се трансформират в нещо като нови класики ", отбелязва Долан.

Новата ранглиста включва повече жанрове, разнообразни от рок, и по тази причина измества някои емблематични албуми надолу, като да вземем за пример " Back in Black " на Ей Си/Ди Си, който минава от 77-о на 84-о място и към този момент се намира сред " Dusty in Memphis " на Дъсти Спрингфийлд и " Plastic Ono Band " на Джон Ленън.

При албумите на някои реализатори се следи разбъркване. " Blood on the Tracks' " на Боб Дилън прескача неговите " Blonde on Blonde' " и " Highway 61 Revisited ", до момента в който " Abbey Road " към този момент е най-високо класиранията албум на " Бийтълс ", надминавайки " Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band ", " Rubber Soul " и " Revolver ".

В интернет към този момент стартира да се надига известно неодобрение от листата. Феновете на ЮТу евентуално недоволстват, че албумът " The Joshua Tree " е останал отвън Топ 100. Почитателите на електронната музика могат да се оплачат, че има единствено осем албума от този род.

От " Ролинг стоун " означават, че класацията съставлява просто " моментна фотография ", до момента в който музиката продължава напред. В момента на съставянето ѝ излизат албуми като " Folklore " на Тейлър Суифт и " Rough and Rowdy Ways " на Боб Дилън. Долан счита, че и двата албума са могли да намерят място в книгата, в случай че бяха излезли по-рано.

" Тъй като описът е толкоз разнороден и отворен за нови неща, той постоянно ще е в развой на разработка. След 20 години " Ролинг стоун " ще направи това още веднъж в даден миг ", споделя Джон Долан.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР