Знаете ли кои са най-важните минути за брака? Това са

...
Знаете ли кои са най-важните минути за брака? Това са
Коментари Харесай

4 минути, които спасяват брака

Знаете ли кои са най-важните минути за брака? Това са първите 4 минути след пробуждане и тези 4 след завръщане на сътрудниците от работа, счита психиатърът Леонард Зунин.

Според него несъответствуващ жест или забележка в диапазона на тези четири минути взривяват атмосферата в дома. Конфликтите се разпалват доста по-лесно, в сравнение с през което и да е друго време на деня.

Зона с високо напрежение

Какво виждаме всекидневно към 17-18 часа, в случай че таткото е бил на работа. Майката е взела децата от детската градина, купила е това-онова и с прибирането у дома пробва да постави ред и да сготви нещо за вечеря. Таткото се прибира и се стоварва на канапето, подготвен да почива.

И върху него се изсипва водопад от упреци.

Всички чакат нещо

Жената – да е напазарувал най-важните неща за идващия ден, да е занесъл пердетата на химическо...

Децата – да донесе сладолед, да сглоби новия аероплан или трансформър, да си играе с тях...

И от всеки укор: „ А ти, не донесе ли...? А ти не направи ли...? “, избухва скандал.

Таткото въпреки всичко е човек. (И майката също.)

Смяна на темпото

И таткото, и майката имат потребност от малко време за „ превключване на скоростта “, с цел да минат на по-ниска „ предавка “. Нужно им е време за отдих.

Измислете си обред по посрещането, поучава психиатърът Ярослав Капр, създател на „ Книга за младия татко “.

Нека всеки да се включи с непринуден труд в подготовката на този миг. И без значение кой се прибере пръв – майката или таткото, ритуалът се съблюдава от всички и всички вземат участие.

Татко налива на мама един леден сок, майка му сервира бира, децата измиват ръце и се занимават добродушно – рисуват или описват по какъв начин са прекарали деня в детската градина. Разговорът гладко минава към вечерята, когато всички се събират към масата.

Може и да е просто. Пробвайте даже на игра. В един миг тя ще се трансформира в табиет, твърди Капр. И той ще стане част от всекидневието. Ритуал, който може да ви спести един скандал.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР