Знаете ли, че в сурово състояние почти всички гъби са

...
Знаете ли, че в сурово състояние почти всички гъби са
Коментари Харесай

11 удивителни факта за отровните растения и гъби

Знаете ли, че в сурово положение съвсем всички гъби са отровни? Или че доста растения се ценят таман поради отровата си? Подбрахме за вас 11 любопитни детайлности.

1. В сурово положение съвсем всички гъби са отровни. Когато обаче се задушат или подготвят на пара, отровните субстанции в ядливите гъби се разпадат.  Единственото изключение са  познатите като „ салатни гъби “ типове, като да вземем за пример култивираните печурки, които може без риск да се употребяват и сурови.

2. Сама по себе си мастилената копринка е безвредна – само че тежко на оня, който я употребява в комбиниране с алкохол! Защото едно от веществата, които съдържа, а точно коприн, пречи на алкохола да се разгражда в организма. Когато се натрупат в тялото, неговите междинни артикули имат отровен резултат. Така следствията за пострадалия може да се окажат много неприятни: зачервяване на лицето, интензивен пулс, сърцетуптене, горещи талази и чувство за уязвимост. На медицински език това се назовава копринов синдром .

3. Гъбата киселка е изключително подла. Когато човек я яде за първи път, тя му понася добре и даже му се услажда. Но организмът развива сензитивност към нея, която се покачва с всяко последващо ястие и следствията може да са смъртоносни.  В кръвта се образуват комплекси антиген-антитяло против съставките на тази гъба. Така при повторна консумация може да се стигне до хемолиза – разпад на алените кръвни кафези.

  4. Някои типове гъби са известни с това, че изключително добре гълтам и съхраняват радиоактивни частици. Сред тях са да вземем за пример канелокафявата манатарка и жълтата рогачка. Но гъбарите, които имат смарт телефони, могат да ревизират наличието благодарение на едно приложение, създадено от учени. За задачата фотосензорът се облепва с черно тиксо, тъй че върху него да попадат единствено радиоактивни лъчи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР