Знаете ли, че „Уади ас Алам“ е най-обширното гробище в

...
Знаете ли, че „Уади ас Алам“ е най-обширното гробище в
Коментари Харесай

Книга показва най-забележителните гробища в света - slava.bg

Знаете ли, че „ Уади ас Алам “ е най-обширното гробище в света? В превод името му значи „ Долината на спокойствието “ и е по-голямо от близкия град, край който е устроено - популацията на Наджаф (третото по значение за мюсюлманите светилище след Мека и Медина ) е по-малко от милион души, до момента в който в „ Уади ас Салам “ са положени над 5 милиона покойници.

Това е най-дълго настоящият некропол, който продължава да „ работи “ и до през днешния ден – цели 1400 години!„ Уади ас Салам “ е извънредно място, за което всеки добре осведомен и ерудиран човек би трябвало да знае. То е и единствено едно от над 150 изключителни места, които са разказани в най-новата книга на издателство „ Милениум “ – „ Градовете на мъртвите.

150 най-забележителни гробища в света “ от одобрения създател Иван Първанов. Луксозният пъстър том е първо по рода си ексцентрично пътешестване освен по земния глобус и през вековете, само че и през традициите на другите култури, оставили незабравим отпечатък във времето с почитта към покойниците.

От зората на цивилизацията хората одобряват гибелта по разнообразни способи и основават неповторими ритуали за подготовката на тленните остатъци и за дългия път на душата към безкрая. Някои антични нации изпращат околните си непретенциозно, без непотребни церемонии. Други провеждат паради или гладиаторски игри. Едни означават гроба с кръст или с каменна плоча, втори издигат грандиозни архитектурни и скулптурни ансамбли.

Трети окичват мястото с подигравка на покойника или епитафия за преходността на живота, а в Далечния изток пък съграждат за мъртвите пагоди от многоетажни ступи, от време на време по-просторни по повърхност, в сравнение с са им били отредени приживе. „ Градовете на мъртвите “ събира обстоятелства за 150 от най-забележителните гробища в света – техните истории, малко познати обстоятелства от биографиите на личностите, почиващи в тях, както и богат снимков материал, който потвърждава, че не е наложително траурните паркове да бъдат възприемани само като злокобно и обладано от духове място.

Значителна част от тези гробища са главен детайл на редица туристически направления, а също и обект на пилигримство и разнородни култове. Много постоянно съставляват красиви носталгични градини, съхранили тонове история, страсти и удивителни обстоятелства, които разкриват неподозирана мъдрост и дават мотив за метафизичен открития.

В книгата ще намерите и богат илюстративен материал, който ще ви води по всички точки на света и ще придобиете по-добра визия за мащабите на някои от най-интригуващите некрополи.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР