Знаете ли, че един от всеки десет човека живее на

...
Знаете ли, че един от всеки десет човека живее на
Коментари Харесай

Уникални острови

Знаете ли, че един от всеки 10 индивида живее на остров? Дори има термин за хора, които имат мощно влечения към островите – островомания. От божествен кътчета до последните убежища на пирати, всеки един от тези острови е сложил най-малко един международен връх и има своята неповторима история.

Питкерн

Островите са най-известни със своите жители – наследници на бунтовниците от кораба Баунти и таитяните, които ги придружавали. През 1790г. те се заселили на острова и запалили Баунти, които към момента се вижда под водата на залива Баунти. Повечето от бунтовниците и таитяните умрели от алкохолизъм, заболявания и убийства, до момента в който останалите заживели умерено. Островите Питкерн стават английска колония през 1838г. и в този момент са оттатък океанска територия на британците. Питкерн е най-малкото притежание в света (по население) и е обвързвано с познатото на всички название на кокосовия десерт “Баунти ”. Местните приказват на неповторим език, комбинация от таитянски и британски.

Палмира

Палмира е типична композиция от типичен островни стандарти. Той е по едно и също време запустял островен парадайс и мистериозен източник на суеверия. Дългата му и странна история включва заровено пиратско богатство, трагична гибел, корабокрушения, военни действия, занемаряване, а неотдавна и туристи убити от мечка гризли. Някои хора считат, че островът е анатемосан, само че даже и рационалистите признават, че от откриването му през 18-ти век, там непрекъснато се случват странни неща. Палмира е единствената неорганизирана американска територия.

Буве

Повърхността на Буве е покрита най-вече с глетчери и на него не живее съвсем нищо друго, с изключение на тюлени, пингвини и някои птици. Откривателя на острова документирал втори остров наоколо, който по този начин и не бил забелязан още веднъж. През 60-те години на острова е открита избавителна лодка, в която от пасажерите нямало и диря.

Тристан да Куня

Тристан да Куня е най-отдалечената група обитаеми острови в света и се намира на хиляди километри от Южна Америка и Южна Африка.

Островът е вулканично образувание, издигнало се от Атлантическия океан преди милиони години. Намира се на ръба на деен вулкан. През 1961г. гърлото на вулкана, което се намира покрай столицата, изригнало и всички хора били евакуирани в Англия. След две години на жителите им било разрешено да се върнат.

Островитяните постоянно се изправят против силата на атлантическите стихии. Вятърът със скорост от 190км/ч е толкоз мощен, че е завличал крави и овце в океана.

Островите на свежестта – по този начин са били наречени от самопровъзгласилият се държател, Джонатан Ламберт, през 1811г. Ламберт се оповестил за неоспорим и единствен държател на островите, само че това не траяло дълго тъй като на идната година се удавил до момента в който ловил риба.

Повече за Тристан да Куня можете да прочетете тук.

Бишъп Рок

Бишъп Рок държи върха за най-малкият остров в света. Удивителен фар, издигнат през 1858г. е единственото, което се намира на дребния остров покрай крайбрежията на Англия. Първият фар там бил затрит от водата още преди да е приключен. Сегашният съумява да издържи на бурите и ветровете към този момент повече от век. Едно време там са били заточвани нарушители, на които им е оставяно малко самун и вода.

Науру

Науру се намира на 4000км. югозападно от Хонолулу в Тихия океан и е най-малката самостоятелна островна нация със своята повърхност от 13кв.км. и третата най-малка страна след Монако и Ватикана. Някога Науро е имал максимален Брутният вътрешен продукт в света поради богатите си находища на фосфат, само че през 2006г. залежите са изчерпани и островът запустява.

Дубай

Дубай е дом на най-големите острови, основани от човек. Едва ли има човек, който да не е чувал за тях. Те са във всевъзможни форми – от палма до картата на света. За построяването им е осъществена най-масивната интервенция по пренасяне на земна маса до в този момент. Дубай си дават сметка, че петролът скоро ще се изчерпа и с цел да оцелеят по-късно са им нужни тези острови, които притеглят туристи от целия свят.

Източник: weburbanist.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР