Знаете ли, че човек прекарва средно около 2.5 години от

...
Знаете ли, че човек прекарва средно около 2.5 години от
Коментари Харесай

10 мита за настинките и грипа

Знаете ли, че човек прекарва приблизително към 2.5 години от живота си в простуда и грип. И все пак, когато ни налегне хрема, кихавица, отмалялост и болки в мускулите имаме възприятието, че ни е за пръв път.

Ако и вие сте попаднали в лапите на настинката или по-лошо – на грипа, значи е време за незабавни ограничения. Вероятно множеството от вас си имат два-три изпитани метода за бързо възобновяване, само че заблудите за лекуването им, става известно, са доста повече. Ето 10 от най-разпространените.

10. Чаят и топлата чорба лекуват

 10 мита за настинките и грипа

Не. Горещият чай и питателната чорба може и да ни карат да се усещаме по-добре, само че те не лекуват заболяването. Всички пием чай, когато сме настинали, в това няма проблем, само че единствено с чай и топла чорба мъчно ще успеем да преборим заболяването.

9. Ударни дози витамин С лекуват по-бързо

 10 мита за настинките и грипа

Не. Приемът на ударни дози витамин С от край време се употребява за профилактика на настинка и грип. Трябва да се има поради обаче, че тялото ни е способно да усвоява единствено по 200 мг дневно. Остатъка организмът ни изхвърля с урината и не въздейства добре на бъбреците.

8. Не би трябвало да пием мляко

 10 мита за настинките и грипа

Широко публикувано е мнението, че млякото и млечните артикули улесняват образуването на слуз в белите дробове и синусите, по тази причина не би трябвало да се одобряват, когато сме заболели. Това обаче е просто мит. Богатото на пробиотици кисело мляко, да вземем за пример, даже може да облекчи признаците.

7. При простуда не би трябвало да се спортува

 10 мита за настинките и грипа

Нищо не пречи да извършите постоянната си подготовка при лека хрема или кашлица. Разбира се, с уместно облекло. Горещият душ по-късно даже може да се окаже потребен в битката с вирусите. Ако обаче сте прекомерно отпаднали, не рискувайте и си останете у дома. Ще компенсирате, когато оздравеете.

6. Не би трябвало да се целуваме, когато сме настинали

 10 мита за настинките и грипа

Целувката изобщо не е толкоз заразна, колкото си мислим. Най-голямата опасност в действителност идва от течащия ни нос. Секрецията на носа е защитната реакция против другите вируси и бактерии, само че постоянно става причина и за разнасяне на болестта. И въпреки всичко е добра концепция да намалите малко целувките.

5. Трябва да се изпотим, с цел да „ изкараме “ заболяването

 10 мита за настинките и грипа

Не е нужно да се опаковаме в три ката облекла, с цел да се изпотим и по този начин заболяването да излезе от тялото ни. Най-важното е да не студувате – в случай че ви побиват студени тръпки и ви е дискомфортно, несъмнено, че би трябвало да се облечете повече. Но не е нужно принудително да принуждавате тялото си да се изпотява, тъй като това не дава никакви гаранции за излекуване.

4. Глад при температура, хранене при простуда

 10 мита за настинките и грипа

Не е ясна каква е връзката сред тези изказвания, само че и двете са погрешни. Хранете се здравословно, без значение дали имате температура или сте настинали. Богатата на витамини храна ще ви помогне да оздравеете по-бързо. И не забравяйте да пиете доста течности.

3. Разболяваме се поради леко облекло

 10 мита за настинките и грипа

Сигурно всеки от вас е чувал като дете: „ Облечи се добре, с цел да не настинеш! “ Само че този съвет е безспорен мит. С колкото и топли облекла да се навлечете, това няма да ви защищити от грипа, в случай че вирусът попадне в организма ви.

2. Вирусът не повтаря

 10 мита за настинките и грипа

Мит. Теорията, че след преди малко прекарана простуда сме си построили имунитет и не можем да се разболеем наново, може и да звучи добре, само че просто не е вярна.

1. Ваксините ни разболяват

 10 мита за настинките и грипа

Не. Противогрипната ваксина не може да ви разболее от грип, макар необятните полемики по тематиката. Вирусът във имунизацията е неактивен, по тази причина няма по какъв начин да докара до зараза.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР