Знаете, че темата за цените на горивата е от особена

...
Знаете, че темата за цените на горивата е от особена
Коментари Харесай

ПП също ще бори цената на горивата

„ Знаете, че тематиката за цените на горивата е от особена значимост за българските жители. Днес ние внасяме решение, в което желаеме да използваме опцията след 5 декември, когато действително дерогацията влиза в действие, цените на горивата на българския пазар да станат по-евтини “. Това разгласи на брифинг в Народното събрание водачът на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков.

„ До 5 декември дерогацията още не е влезнала в действие. Това значи, че всички европейски страни могат да вкарват съветски нефт. Но след 5 декември ние ставаме една от четирите страни в целия Европейски съюз, които имат опцията да вкарват по-евтиния съветски нефт, да се преработва в България и продуктите от тази преправка да остават единствено за вътрешния пазар, което действително ще даде и по-ниските цени “, изясни Петков.

„ Важно е до тогава българското държавно управление да изготви явен механизъм, с цел да можем тази опция, която нашето държавно управление съумя да контракти в Брюксел, да се отрази на крайните клиенти и по едно и също време с това добавената стойност, която се случва с преработката на съветския нефт, да остава в България и да бъде обложена с спомагателния налог за свръхпечалби, тъй че тези средства също да остават в България “, уточни още някогашният министър председател.

Венко Сабрутев от своя страна обясни кои са четирите съществени стъпки, които включва плана на решение на Политическа партия.

„ Първата стъпка е разработване на механизъм за следене на пазара на горива в България, тъй че да подсигуряваме, че ценовото преимущество на горивата, създадени от съветски недопечен нефт, ще остава тук, в България, за нашите консуматори и надлежно ще осъществим дерогацията, контрактувана от кабинета „ Петков “, изясни Сабрутев.

Като втора стъпка се вкарва условие преработката на съветски недопечен нефт в България да се случва единствено и само от компании, които са регистрирани на територията на Република България, а не както сега и отвън България, да вземем за пример в Швейцария.

„ Така ще подсигуряваме, че облагите на тези сдружения ще остават тук и в допълнение ще можем да ги таксуваме “, означи депутатът от Политическа партия.

Третата стъпка е въвеждане на Глава Трета от за незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата посредством въвеждане на спомагателен налог на свръхпечалбите от нефтопреработването.

„ Четвърта стъпка е потреблението на приходите от този спомагателен налог за компенсиране на физическите лица консуматори на горива в България “, сподели още Сабрутев.

По думите му това, което Политическа партия оферират е действително решение на казуса с високите цени на горивата и ще докара до намаляване на цените, „ такова, каквото, всички ние, отивайки на бензиностанциите, ще можем да се възползваме “.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР