Знаем какъв главен прокурор беше Цацаров. Затова можем да се

...
Знаем какъв главен прокурор беше Цацаров. Затова можем да се
Коментари Харесай

Новите дрехи на Цацаров: картелът действа безотказно


Знаем какъв основен прокурор беше Цацаров. Затова можем да се досетим каква работа ще прави отпред на КПКОНПИ. Предизвестен е и финалът: най-лошото, което може да му се случи, е да го пратят в някоя живописна южна страна.

Новият началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров

Коментар от Петър Чолаков:

Планът на ръководещите сработи съвършено: Иван Гешев е новият основен прокурор, а досегашният „ основен ” - Сотир Цацаров - застана отпред на КПКОНПИ.

беше предупреден - за него гласоподаваха 165 депутати. Но имаше и изненада: макар уверенията на Корнелния Нинова, че нейните съпартийци ще са „ срещу ”, близо половината народни представители от Българска социалистическа партия поддържаха Цацаров. Това държание разрушава на пух и прахуляк претенциите на социалистите да бъдат „ главната ” опозиционна партия.

Не по съвест, а по джоб

„ Знаем, че има седем-осем души на Цацаров и Пеевски в групата, само че 27 „ за ” - това е изненада ”, разяснява сякаш шокиран представител на парламентарната група на социалистите. Явно и в този парламент политическият картел работи безотказно. И няма изключително значение дали Българска социалистическа партия са изтъргували зле прикритата си поддръжка за Цацаров и Гешев против повдигането на партийната дотация на 8 лв. или против нещо друго. Факт е, че социалистите не издигнаха собствен претендент нито за основен прокурор, нито за началник на антикорупционната комисия. Категорично не можем да приемем и оправданията на лидерката на социалистите, че КПКОНПИ не била работещ орган и по тази причина те нямали номинация.

Проблемът не е толкоз в органа. В най-корумпирана страна в Европейски Съюз има потребност от сходна институция. Бедата е в превратната ѝ политическа приложимост. Досега Комисията оперира като бухалка в ръцете на мощните на деня. А в Българска социалистическа партия нямат нищо срещу. Още по-странно е държанието на социалистите в подтекста на рецензиите, които валят от всички страни (САЩ, Венецианската комисия, Комитетът на министрите към Съвета на Европа и т.н.) по адрес на нашето правораздаване. Изобщо: социалистите гласоподаваха не „ по съвест ”, а „ по джоб ”.
Редакцията предлага
Каква ще бъде КПКОНПИ отпред с Цацаров

Но да се върнем към избора на Цацаров. За да отговорим на въпроса какъв началник на КПКОНПИ ще бъде той, първо би трябвало да забележим какво е приключил като основен прокурор. По данни на „ Алфа Рисърч ” от септември 2019, едвам 10% дават позитивна оценка за работата на Цацаров. Отрицателна е оценката на цели 49% от българите. И още: целият седемгодишен мандат на Цацаров мина под сянката на думите „ ти си го избра ” - т.е., под сянката на подозренията, че угодничи на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Под неговото далновидно управление прокуратурата прати в „ трета глуха ” неприятни за ръководещите сюжети: ориста на това прословуто тефтерче на Златанов, разноските на Авиоотряд 28, записите „ Ало, Ваньо ” и „ Двете каки ”, Костинбродската спекулация, ролята на Делян Пеевски във банкрута на КТБ и така нататък А от „ хумора " на Цацаров е видно, че и за „ двете батки ” нищо няма да научим. Да не забравяме и това: Цацаров показва твърдата си поддръжка за единствения претендент за негов правоприемник на поста основен прокурор. Кандидат, чиито професионализъм и морални качества са оспорени от редица уважавани адвокати.

Не, с новия началник отпред КПКОНПИ няма да означи исторически прелом в „ битката ” против корупцията. Бухалката ще продължи да удря селективно, само че ще бъде държана в кадифена ръкавица. „ Инструкторите ” също ще се запазят. Неслучайно в своята идея Цацаров се отхвърли от „ непотребни ” теоретизации по тематиката за предотвратяването на корупцията. Нито дума да вземем за пример по отношение на противоречивата правда на така наречен „ гражданска конфискация ”.

На къса каишка

За сметка на това в концепцията на новия началник се натъртва на „ административната ” промяна на органа, която всъщност ще му даде спомагателни лостове да държи всички чиновници на къса каишка. В последна сметка никой уважаващ себе си реализатор на поръчки не желае някой аматьор, въоръжен с юношески идеализъм, да провали неговите великански зидаро-мазачески старания.

Предизвестен избор, предизвестена активност. И предупреден край. Вече знаем, че в случай че Цацаров не оправдае „ високите ” упования, най-лошото, което може да му се случи, е да отиде на топло в някоя живописна южна страна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР