Знаем добре колко е важен достатъчният и качествен сън за

...
Знаем добре колко е важен достатъчният и качествен сън за
Коментари Харесай

Как сънят прочиства мозъка

Знаем добре какъв брой е значим достатъчният и първокласен сън за здравето. Когато се наспим добре, се усещаме отпочинали и заредени с нови сили. А мозъкът ни безусловно се рестартира, тъй като почивката през нощта има прочистващо за него деяние.

Според учени от Университета в Бостън, мозъците ни не почиват, а работят интензивно, до момента в който спим . Тогава в тях се основава прочистващ поток, който ни защищава от болести, като деменция и Алцхаймер.

По-конкретно, в този развой е включена нашата глимфатна система, която служи за пречистване на токсините от централната нервна система .
 Снимка 493790

Докато сме будни, в мозъка ни се натрупват протеините-прекурсори, наречени амилоид-бета-шипове. А когато спим, мозъкът ни се прочиства от тях, с помощта на глимфатната система и това ни защищава от натрупването на плаки и увреждането на неврони и връзките посред им .

Ако не спим задоволително, прочистващият развой не е сполучлив и това усилва риска от болести като деменция . Протеините са токсични за мозъчните кафези и водят до тяхната недъгавост, предава.

Въпреки че директната връзка сред незадоволителния сън и деменцията не е изрично потвърдена, съществуват разнообразни научни доказателства, че хората, които страдат от нарушавания в съня, като сънна апнея, имат по-висок риск от развиването на неврологични болести.
 Сънят, недоспиването и какво се случва, в случай че спим единствено шест часа на нощ
Какво се случва, в случай че спим единствено шест часа на нощ

Вредите, за които не си даваме сметка

Затова е в действителност значимо да спим по седем-осем часа всяка нощ. И не е правилно, че с напредването на възрастта човек се нуждае от по-малко сън. Дрямката денем също не се брои към общото количество, тъй като приказваме единствено за непрестанно спане.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР