Знаем че Югозападна България е едно от райските кътче в

...
Знаем че Югозападна България е едно от райските кътче в
Коментари Харесай

10 от най-популярните забележителности в Югозападна България

Знаем че Югозападна България е едно от райските кътче в България. Рила, Пирин, Родопи дават чувството на туристите, че българските забележителности са най-красиви на света.

Като стартираме от столицата София, та чак до град Петрич. Красотите на България постоянно ни водят в нереални естествени забележителности и величествени намерения.

Представяме ви нашите оферти за един уикенд или странствуване до 10 от най-популярните забележителности в Югозападна България.

1. Седемте рилски езера

Това е най-посещаваната забележителност в България. Всяко едно езеро има лично име – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното, Долното. На 19 август тук почитателите на Петър Дънов от „ Бялото приятелство “ посрещат Слънчевата нова година.

2. Рилски манастир

Манастирът е знак на православното християнство, намиращ се в Рила. Рилският манастир е едно от най-свещетенни места в цяла Европа. Рилският манастир е учреден през X век. През 1983 година ЮНЕСКО го включва в листата на международното културно завещание.

3. Банско

Банско се намира в подножието на Северен Пирин и е единствено на 56 км от Благоевград. Банско е знаменит планински курорт, който притегля многочислени туристи от България и чужбина през всички сезони. Възрожденска архитектура, вкусна храна и същинска отмора измежду природата. Това е Банско!

4. Боянска черква

Боянска черква е културна забележителност, която също е включена в листата на ЮНЕСКО. Стенописите в църквата, изрисувани от Боянския занаятчия – група средновековни художници, изписала църквата през 1259 година по поръчка на севастократор Калоян.

5. Витошки морени

Витошките морени или “каменните реки ” във Витоша са скални формирания и една от най-посещаваните забележителности наоколо до столицата. Според науката морените в действителност не са морени, а така наречен каменни реки – големи скупчвания на огромни по мярка заоблени скали. Облата им форма се дължи на спецификата в структурата и състава на избрани типове скали, които под въздействието на влагата, вятъра и температурните амплитуди ерозират посредством сферично изветряне.

6. Рупите

Местността се намира покрай град Петрич и е известна като мястото, в което до последно живее ясновидката баба Ванга. Именно там по поръчка на Ванга е издигнат храма “Света Петка Българска ”. Мястото е зашеметяващо кътче от България, събиращо в себе си мистика, хубост и сила.

7. Мелнишки пирамиди

Намиращи се в най-малкия град в България – Мелник, скални формирания са едни от най-посещаваните от туристи скални пирамиди на територията на България. Те съставляват едва слепени пясъци, заради което външният им тип и форма се трансформират. Обявени са за естествена забележителност през 1960 г.

8. Храм-паметник „ Св. Александър Невски “

Храмът се намира в центъра на София, като се счита за знак на столицата. Посветен е на Александър Невски, прочут с успеха си над Тевтонския медал в борбата на Чудското езеро, провъзгласен за светец от съветската православна черква. Александър Невски е патрон на съветския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Царя Освободител. Културен монумент, който наложително би трябвало да бъде забелязан и посетен от всеки.

9. Архитектурен резерват „ Лещен “

Чист въздух, успокоение, тишина – това е село Лещен в сърцето на Югозападна България. Старите къщи, хубостта на Родопите, тесните калдъръмени улички, това е пътешестване във Възрожденска България. Едно в действителност китно място.

10. Роженски манастир

Роженският манастир е един от най-старите средновековни манастири в Пирин планина. В манастира е сниман кино лентата “Време разделно ”, въпреки събитията да не се отнасят към манастира. Забележителната природа в и към него и духовността, която витае в манастира, подарява на посетителите му една в действителност невероятна страст.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР