Знаем, че фибрите са полезни за храносмилането. Но знаем ли,

...
Знаем, че фибрите са полезни за храносмилането. Но знаем ли,
Коментари Харесай

Повече фибри - по-дълъг живот

Знаем, че фибрите са потребни за храносмилането. Но знаем ли, че незадоволителният им банкет може да ни съкрати живота?

Именно до този извод се стига в отчет на Световната здравна организация, събиращ на едно място повече от 230 предходни проучвания с над 200 хиляди участници. Според него хората, които употребяват задоволително количество фибри, понижават цели три пъти риска от ранна гибел .

 Снимка 399689

Учените извеждат и един сериозен проблем - че от ден на ден хора не си набират задоволително фибри , а главната причина за това са всевъзможни съвременни диети, които изключват приема на храни, богати на тях. Това са най-вече нисковъглехидратните хранителни режими.

Друга причина за огромния брой хора, страдащи от дефицит на фибри, е все по-голямата консумация на модифицирани храни, с които огромна част от потребните субстанции се губят.

 Снимка 399712

Според учените, би трябвало да консумираме най-малко 30 грама фибри дневно . Тогава рискът от ранна смъртност е с 24% по-нисък от при хората, които употребяват едвам осем грама фибри. Ако пък дневният ни банкет е 35 или повече грама, рискът е двойно по-малък.

За да си набавим всички тези фибри обаче, би трябвало да ядем пет порции плодове или зеленчуци дневно, няколко пълнозърнести бисквити, две филии пълнозърнест самун и един цялостен картоф, написа Daily Mail.

 4 мита за фибрите
4 мита за фибрите

И какъв брой е целесъобразният банкет

Според учени, работили по отчета, той е преломен миг в разбирането за здравословно хранене и за фибрите като неизменима част от него. Това, че ни подсигуряват по-дълъг живот, е обвързвано със способността им да контролират равнищата на холестерол и кръвна захар, както и с предпазването от сърдечни удари и рак на дебелото черво .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР