Знае се, че кокошките носачки имат нужда да бъдат хранени

...
Знае се, че кокошките носачки имат нужда да бъдат хранени
Коментари Харесай

Полезни зеленчуци за домашните кокошки

Знае се, че кокошките носачки имат потребност да бъдат хранени допустимо най-полезно, с цел да снасят доста и качествени яйца. Едни от най-полезните артикули за пернатите са пресните зеленчуци. Не всички, несъмнено. Има някои обаче, които просто наложително би трябвало да бъдат част от менюто на домашната кокошка.

Добавянето им при изхранването на животните е наложително най-много през студените зимни месеци, когато носливостта спада и когато е нужна доста повече сила и потребни хранителни субстанции за оцеляването през този интервал. Както зеленчуците способстват за по-добро здраве и имунитет при хората, по този начин те играят същата роля и при кокошките.

Ето кои от тях би трябвало да включите в менюто им. Стремете се да им ги поднасяте нарязани на дребно към другите съставки на дневната дажба или пък поотделно.

Едни от най-полезните зеленчуци за кокошките са морковите. Те съдържат значителни количества витамин А – бета каротин, и фолиева киселина, както и витамини от групата В.

Подобни характерности има и тиквата, която е обичан зимен деликатес за кокошките. Тя умерено може да се назова зарзават, защото принадлежи към групата на така наречен плодови зеленчуци. Тези две зеленчукови оферти са същинска енергийна бомба за пернатите, които ги хапват на драго сърце.

Други зеленчуци, които самоуверено може да давате в избраните дневни дажби, са зелето, броколито, аспержите, фуражното цвекло, ряпа. Важно е те да са измити и добре почистени, въпреки и да съставляват най-вече хранителни останки от артикули, които сте употребявали за готвене.

 цвеклото и морковите са потребни за кокошките

Също по този начин не би трябвало да има плесенясали и изгнили сектори от зеленчуците. С цвеклото би трябвало да се подхожда деликатно, защото в по-големи количества предизвиква диария.

Препоръчва се най-вече захарното цвекло. От зелето най-интересната и занимателна част за кокошките са кочаните. Те ги изкълвават последователно, тъй че може да хвърлите цели кочаните в кокошарника. Зелето е крепко и има нескончаем период на валидност. То е незаместим източник на витамини през зимата.

Лукът е доста значим зарзават за кокошките. Той усилва имунитета им, презпазва ги от заболявания, има бактерицидни противопаразитни свойства. Още някои зеленолистни зеленчуци са идеална добавка пред пролетта. Това са спанакът, лападът, руколата. Може да давате по дребни количества всеки ден.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР