Значителна част от 15-годишните ученици в България нямат минимални познания

...
Значителна част от 15-годишните ученици в България нямат минимални познания
Коментари Харесай

Голяма част от 15-годишните ученици в Българияпознания по математика и четене

Значителна част от 15-годишните възпитаници в България нямат минимални знания по математика (53,5 %), четене (52,9%) и естествени науки (48 %). Това се споделя в отчет на Европейската комисия за 2024 година, в който е показан разбор на социално-икономическото развиване в страните от блока.

Цифровите умения в България са доста по-ниски от междинните за Европейски Съюз (35,5 % по отношение на 55,5 %), а присъединяване на възрастните в курсове за продължение на образованието или преквалификация остава едва, макар че е във фокуса на проектите за преход за въглищните райони.

В документа е маркирано и това, че България закъснява доста с осъществяването на План за възобновяване и резистентност.

По проекта, който е на стойност 5,689 милиарда евро безплатни средства, досега е осъществено единствено едно заплащане в размер на 1,37 милиарда евро, което съставлява 24% от общата сума. България към момента има 4,3 милиарда евро, които са в развой на погашение и зависят от осъществяването на 299 от общо 321 оставащи стадия и цели. Крайният период за осъществяване на проекта е август 2026 година

От 15 май Европейската комисия си сътрудничи с българските управляващи, с цел да извърши условията за второто заплащане. Брюксел чака усъвършенствания в административния потенциал, качеството на публичните поръчки, както и независимостта и действието на регулаторните органи. Подобряването на бизнес средата е от решаващо значение, защото 53% от вложителите нямат доверие в правната и правосъдната отбрана на своите вложения.

В отчета се акцентират провокациите пред България в региона на декарбонизацията на стопанската система и производството на сила. Закъснялата либерализация на пазара на електрическа енергия - основна промяна в границите на Плана за възобновяване - попречва прехода към чиста сила. Отоплителните системи постоянно са в неприятно положение и разчитат главно на природен газ или въглища. Въпреки че през 2023 година се следи удивително нарастване на внедряването на фотоволтаични системи, потреблението на вятърна сила е в застой през последното десетилетие, а страната не разполага с задоволителен потенциал за предпазване на сила.

" Енергийната беднотия продължава да бъде забележителен проблем в България, като през 2022 година 22,5 % от популацията няма да може да отоплява съответно домовете си, което е най-високият % в Европейски Съюз в съпоставяне със междинния индикатор от 9,3%. Емисиите на парникови газове от автомобилния превоз също са сериозен проблем, като през 2022 година те са се нараснали с 29% спрямо равнищата от 2005 година Въпреки огромното потребление на леки коли, делът на електрическите транспортни средства с акумулатори е невисок, а инфраструктурата за зареждане на електрически транспортни средства е незадоволителна, което попречва въвеждането на електрическата подвижност ", се показва в отчета.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР