Значителен напредък в новия кръг от разговори между Киев и

...
Значителен напредък в новия кръг от разговори между Киев и
Коментари Харесай

Москва предлага среща Путин - Зеленски с парафиране на договор

Значителен прогрес в новия кръг от диалози сред Киев и Москва в Истанбул. Русия е получила оферти от Украйна, които удостоверяват устрема на Киев към безпристрастен и безядрен статут. Москва предлага среща сред Владимир Путин и Володимир Зеленски по едно и също време с парафиране на контракт сред двете страни. Според украинската делегация, има задоволително подготвен материал,за да се реализира среща сред Путин и Зеленски. Украйна е предложила безпристрастен статут с отвод от произвеждане и депозиране на оръжия за всеобщо заличаване и възбрана на непознати бази на нейна територия в подмяна на гаранции за сигурността от осем страни, в това число Турция.

Предложенията включват и 15-годишен интервал на двустранни съвещания за статута на анексирания Крим.Те ще влязат в действие при преустановяване на огъня. Компромиси по границите от 1991 година няма да има.

" Що се отнася до " краткотрайно окупираните територии на Донецкия и Луганския райони ", този въпрос е залегнал в обособена точка.Той ще бъде обсъждан сред президентите на Украйна и Руската федерация. ", съобщи Михайло Подоляк, консултант на президента на Украйна.

Получихме ясно дефинирана позиция и оферти от Украйна,които ще бъдат проучени и предадени на президента Путин, обявиха от съветската делегация.

" След днешния изчерпателен диалог, съгласувахме и предлагаме решение, съгласно което среща сред държавните глави е допустима по едно и също време с парафирането на контракт от външните министри, още повече, че по време на парафирането и разглеждането на детайлите ще бъде допустимо разискването на разнообразни политически нюанси.По този метод, при изискване, че се работи бързо по контракта и търсенето на компромис,възможността за подписване на мир ще пристигна по-скоро ", съобщи Владимир Медински, началник на съветската делегация.

Киев упорства окончателното решение по контракта да бъде завършено на среща сред Путин и Зеленски.

" Ние сме подготвени да бъдем домакини на такава среща. ", сподели Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Според турския президент, някои страни към този момент авансово са се съгласили да станат гаранти на сигурността на Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР