Змии плъзнаха из столичните квартали. Как може да се реши

...
Змии плъзнаха из столичните квартали. Как може да се реши
Коментари Харесай

Страховита напаст превзема София, хората в паника

Змии плъзнаха из столичните квартали. Как може да се реши казусът и към кого би трябвало да се обърнем? Преди няколко дни жители сигнализираха, че в кв. " Надежда " и кв. " Лозенец " са се появили змии.

" Доста притеснително е, тъй като не живеем в гората, има дребни деца. Трябва да се вземат някакви ограничения. Змията беше снимана преди месец в групата на " Лозенец ". Имаше доста мнения. Някои споделяха, че е рискова, други - не. Разбра се, че е цяло гнездо. Трябва да се сезират органите, които са виновни за това ", показа жителят на кв. " Лозенец " Наси Иванова.

" В България няма институция, която да дава отговор за змиите. Когато забележим змия, не би трябвало да я безпокоим. Ако забележим, че е нападателна, би трябвало да се обърнем на другата страна ", сподели жителят на кв. " Лозенец " Димитър Асенов.

Ако забележим змия в двор, той предлага да сезираме притежателя на жилището.

" Собствениците са длъжни да поддържат дворовете си в положително положение. Трябва да е чисто, окосено, да няма боклуци, плоскости, ламарини ", добави той.

" София се намира доста покрай планината Витоша и до други подобаващи местообитания за змии. В градовете, в парковете в действителност има змии. Искам да успокоя хората, че това са неотровни типове, представители на фамилията на смоците ", съобщи херпетологът доктор Емилия Вачева от Националния природонаучен музей - Българска академия на науките, представена Bulgaria ON AIR.

Тя уточни още, че отровните типове в България са пепелянките и усойниците.

" Те се отличават елементарно - не са толкоз дълги. Те са доста присъщи като багра. Имат характерна линия през цялото тяло - от главата до края на опашката. Пепелянката има едно рогче, само че не всеки път можем да го забележим. Усойницата стига не повече от 60-70 см, а пепелянката - малко повече ", обясни доктор Вачева и акцентира, че усойницата живее високо в планината, а пепелянката се среща в по-ниските елементи на страната.

От думите й стана ясно още, че когато се разхождаме в парка няма смисъл да се тревожим, защото това е домът на змията, само че и не би трябвало да приближаваме, с цел да не ни нападне. Специалистът е безапелационен, че би трябвало да образоваме децата, че змиите са част от нашия живот.

" Неотровните змии няма от какво да ни плашат даже и при захапване. По държанието се познава и по самото захапване дали змията е отровна. От отровна змия има две следи, защото те имат два огромни зъба. Мястото се подува, зачервява се. Получават се признаци - гадене, световъртеж, тогава би трябвало да потърси лекарска помощ ", посочи доктор Вачева.

Тя добави, че в случай че сме ухапани от змия и сме сигурни, че е отровна, не трябва да вършим внезапни придвижвания и да тичаме, тъй като тогава отровата се разнася по-бързо в тялото на индивида.

" Смъртни случаи за последните 100 години не са следени. Проблем е, в случай че човек прояви алергична реакция ", сподели още тя и посочи, че би трябвало да има профилиран орган, който да се занимава с тези сигнали и да бъдат ангажирани хора, които да вървят на място.

Д-р Вачева осведоми, че в България има общо 18 типа змии.

" Общо са 18, от които 2 не се срещат от повече от 100 години. Те са два отровни типа, срещали са се в предишното. От другите 16 типа, с изключение на пeпелянката и усойницата, които споменахме, има и два смока, които са отровни. Те имат отровни зъби във вътрешността в устата, само че не могат да ни ухапят. Отровата се употребява, с цел да се убива тяхната плячка и да храносмилат по-лесно ", добави още тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР