Зловреден шпионски софтуер е бил открит на телефоните на двама

...
Зловреден шпионски софтуер е бил открит на телефоните на двама
Коментари Харесай

Евродепутати са подслушвани с шпионския софтуер. Сред тях и българин

Зловреден шпионски програмен продукт е бил открит на телефоните на двама депутати от Европейския парламент и един чиновник на подкомисията по сигурност и защита. Сред пострадалите е и един от българските представители в Екологичен потенциал - Елена Йончева (ПЕС/БСП). За случая оповестява европейската редакция на " Politico ".

Самата Йончева споделя пред " Politico ", че е направила рутинна инспекция на своя iPhone във вторник. Техниците са я уведомили, че на към 30 октомври телефонът ѝ е бил обект на " тежка офанзива ". Към момента не се знае дали тя в била сполучлива, както и какъв тъкмо програмен продукт е бил употребен.

Конкретни следи от шпионския програмен продукт " Пегас " (Pegasus) са открити обаче на устройството на френския евродепутат Натали Лоазо (Renew Europe/Liste Renaissance).

Новите разкрития демонстрират, че рецесията към хакването на телефоните на чиновници в Европейския парламент се уголемява, написа изданието. Законодателният орган към този момент е помолил и останалите членове на подкомисията по защита (SEDE) да ревизират устройствата си за съществуване шпионски програмен продукт.

Институцията е в нараснала подготвеност за рискове като хакерски атаки и задгранична интервенция на фона на идните европейски избори през юни. Такива офанзиви могат да бъдат рискови поради активността на евродепутатите и активността им по редица чувствителни въпроси.

Подкомисията по защита (SEDE) има консултативна и надзорна роля по въпросите на сигурността и защитата - които са най-вече отговорност на националните държавните управления. Но от началото на войната в Украйна Европейският съюз е много по-активен по тази тематика, като предприе голям брой дейности в този бранш - усили производството на муниции и създава тактики за това по какъв начин най-добре да поддържа Украйна.

През 2022 година стана ясно, че политици, в това число такива от Европейски Съюз, са били обект на офанзиви с Pegasus и Candiru - принадлежности за хакерство. Същата година гръцкият евродепутат Никос Андрулакис се оказа подслушван с Predator - различен инструмент за шпионаж. С сходни нерегламентирани дейности се е сблъсквала и председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола.

Впоследствие в институцията беше основана специфична анкетна комисия, която да проверява въпроса с хакерството. Тя изследва поредност от кавги в страни, в това число Испания, Гърция, Унгария и Полша, и съобщи, че минимум четири държавни управления в Европейски Съюз са злоупотребили с хакерските принадлежности за политически цели.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР