Злополучният модел на американския производител на самолети Boeing 737-MAX, който

...
Злополучният модел на американския производител на самолети Boeing 737-MAX, който
Коментари Харесай

Европа разреши Boeing 737-MAX да се завърне в небето

Злополучният модел на американския производител на самолети Boeing 737-MAX, който беше заземен след два трагични случая със стотици жертви,  получи позволение още веднъж да лети в Европа, съобщи Блумбърг. Това става с утвърждението на европейската Агенция за авиационна сигурност на Европейски Съюз (EASA). Нейният началник Патрик Ки разгласи, че е удовлетворен от измененията, които Boeing е направил по самолета и че 737-MAX може да се завърне в европейското небе преди края на 2020 година, откакто през септември са били осъществени пробни полети.

Очакваше се компанията да приключи обновяването на софтуера на самолета в границите на най-малко 2 години. Новата версия на този програмен продукт, която ще е подготвена в идващите 20 до 24 месеца, ще се употребява при по-големия вид на модела 737-MAX 10, до момента в който по-масовият 737-MAX 8 ще може да лети след излизането на отчета по неговата сигурност през ноември, добави Ки.

Американският авиационен регулатор обаче към момента не е дал позволение за използването на 737-MAX. В началото на октомври регулаторът в Съединени американски щати задължи Boeing да вкара ново образование за водачи, които ще ръководят 737-MAX.

Както е известно моделът, който стартира да се употребява през 2018 година, беше наложително заземен по целия свят през март 2019 година Това стана откакто при два полета (един през 2018 година и един през 2019 г.) самолетите не съумяха да наберат височина и катастрофираха. Загинаха близо 350 души на борда. Разследванията потвърдиха, че Boeing е конфигурирал нов програмен продукт за автоматизирано балансиране на по-големите мотори на самолетите. За да пласира по-бързо повече поръчки компанията обаче не е оповестила, че водачите имат потребност от в допълнение образование за ръководството на 737-MAX, потвърждавайки че той е еднакъв с предходните версии на Boeing 737. Според следствия точно незнанието за съществуването на този автоматизиран програмен продукт е повода за смъртоносните произшествия.

По-рано тази година Boeing съумя да подписа първата си договорка за 737-MAX от неговото заземяване. Полската чартърна компания Enter Air SA, която лети и до България, закупи 4 от самолетите. Наскоро стана ясно, че най-големият нискотарифен транспортьор в света Ryanair договаря за пазаруването на 210 самолета 737-MAX, като се чака договорката на стойност 15 милиарда евро да бъде финализирана до края на 2020 година Това става макар прогнозите на Ryanair, че тази година ще транспорти с 74% по-малко пасажери спрямо 2019 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР