Златноливаденския манастир Свети Атанасий“ познат и като Чирпански манастир е

...
Златноливаденския манастир Свети Атанасий“ познат и като Чирпански манастир е
Коментари Харесай

Знаете ли, че в България се намира най-старият манастир в Европа – „Свети Атанасий“

Златноливаденския манастир „ Свети Атанасий “ прочут и като Чирпански манастир е учреден през 344 година сл. Хр. от Александрийския патриарх Свети Атанасий Велики. Счита се, че е най-старият манастир в цяла Европа. Той представлява женски православен манастир, намиращ се в Южна България или по-точно наоколо до село Златна морава. Намира се на хълма над селото, на десния бряг на Стара река. Близки до него са градовете Чирпан, на 14 км и Стара Загора на 53 км.

Историята на манастира споделя, че патриарха тръгнал на път от Верея за Сердикийския събор, само че се наложило да спре за през нощта и да смени конете си в близката римска цитадела. Тогава схванал, че живеещите в покрайнината готи  и траки били застрашени от зараза и пропагандирането на еретиците Ариани. Така взел решение да заживее в близката пещера, която била остаряло тракийско светилище, с намиращ се в нея заветен извор (днешната пещера-постница). Атанасий почнал да проповядва на локалните хора – споделил им, че ще се избавят от епидемията единствено в случай че построят черква против пещерата. Напътствията му се сбъднали – след градежа на църквата, Господ ги избавил. Както предположихте, това направило Атанасий Велики светец в техните очи.

Историята на храма може да бъде проследена с към 17 века обратно. За цялото това време и манастира и храма били разрушавани и възстановявани неведнъж от християните. Смята се, че те са съществували още през Късната древност и Средновековието – има и доказателства. След IV в. мястото си остава същото. Докато България е под османска власт последният непокътнат храм е изработен от дърво. В Златноливаденския манастир са намирали леговище Паисий Хилендарски, Васил Левски, хайдушки войводи и други борци за независимост.

Любопитен факт е, че след 1944 година, по време на комунизма, манастирът бил трансфорат в овчарник на локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Тогава обаче се случило нещо удивително – съгласно легендата Свети Атанасий се присънил на локалния партиен секретар и му споделил, че би трябвало да спре поруганието, тъй като в противоположен случай ще загуби детето си.

През 2004-а година акад. Росен Милев, който е президент на Балканската медийна академия прави изследване, което е доказано и от архивите на Ватикана и посредством, на което се схваща, че Златноливаденския манастир „ Свети Атанасий “ в действителност е най-старият манастир в Европа. Оказва се, че той е построен 16 години по-рано от считания до тогава за най-стар манастир в Европа – „ Кандида каса “ ситуиран в Шотландия. По-стар е и от два други френски манастира, издигнати надлежно 29 и 31 години след него. Ето какво богатство си имаме в България. Обновен е по самодейност на Министерство на културата в края на 70-те години – издигната била и нова манастирска постройка в обичаен жанр. Тя дружно с останалите здания трансформира манастира в един от най-големите в България.

Свети Атанасий е светец, който е доста уважаван – през 2003 година, на поклонение пред него идва александрийският патриарх Петрос VII, който е втори в йерархията на източното православие след Вселенския патриарх. Година след визитата си, той си отива в злополука с хеликоптер на Атон. Като подарък, той носи нарисуваната в Александрия икона на Анастасий Велики. В манастира се пази и дубликат от Реймското евангелие от български художници, чийто оригинал се намира в библиотеката на Реймс. Уникалното е, че това е първото копие на святата книга на български език – а над  нея са се клели френски крале във честност към Бог и народа  повече от 200 години.

Златноливаденския манастир „ Свети Атанасий “. Снимка: Владимир Петров.

С манастира е обвързвана и света Петка – нейна икона е ситуирана над църковния олтар, а след едно от многочислените възкресявания на манастира по време на османското иго е издигнат и неин параклис, за жал опустошен по-късно. Всяка година манастира празнува нейния празник на 14 октомври.

Доброволци от цялата страна и околните села, непрекъснато подаряват средства на манастира, също така той се радва и на доброволчески труд. Някои идват на поклонение за два-три дни, други за цяла седмица. Поклонниците са освен от страната, само че и от други страни – има туристи от католически страни, да вземем за пример Полша.

Златноливаденския манастир „ Свети Атанасий “ се състои от възобновена през 1961 година черква, пещера-постница, аязмо с лековита вода, както и остарели здания от 1840 година, които и до през днешния ден не са реставрирани. Да не забравим да споменем, че има и нови крила, които са издигнати по избор на Людмила Живкова през 1979 година

Смята се, че лековитата вода от аязмото  е открита от траките. Нейните свойства са многочислени – усъвършенства зрението, лекува кожни болести, прочиства вътрешните органи. Едно от най-значимите свойства на водата е, че въздейства добре на туморни болести. Говори се, че има случаи, когато след допир с водата са прохождали сакати. Пещерата също има сходни лековити свойства.

Автор на фотосите: Владимир Петров
Забранява се потреблението на текста и фотосите в други медии.

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР