Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град

...
Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град
Коментари Харесай

Откриха съкровище при разкопки край Девня

Златно монетно богатство откриха археолози при изследването на античния град Марцианополис в землището на девненския квартал " Река Девня “. Засега от земните пластове са извадени 12 златни монети на император Теодосий II (408-450 г.) и една на брачната половинка му Елич Евдокия. Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, заяви ръководителят на експедицията доктор Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна, представен от " Варна24 ".

От няколко години насам страната и Община Девня взаимно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват " Марцианополис “, като до момента се проучваше инсулата (карето) западно от Музея на мозайките. Мястото, на което е открита сензационната находка, е ново и се намира в региона на болничното заведение. Община Девня сега движи организацията по слагането на камери за видеонаблюдение и прожектори в региона, с цел да се обезпечи сигурността на съкровището, огромна част от което към този момент е подземен.

" Трябват ни още средства, с цел да разтеглим разкопките. Държавата отпусна 19 хиляди лв., само че те ще се окажат незадоволителни, тъй като се постанова да продължим изключително с археологическите изследвания “, сподели доктор Кузов.

Това е второто монетно богатство, на което се натъкват археолозите в землището на кв. " Река Девня “. През 1929 година там инцидентно е намерено едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг) от времето на Марк Антоний. Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР