Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град

...
Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град
Коментари Харесай

Откриха златно съкровище при разкопки близо до Варна

Златно монетно богатство откриха археолози при изследването на античния град Марцианополис в землището на девненския квартал " Река Девня ", покрай Варна.

Извадените от земята 12 златни монети са на император Теодосий II (408-450 г.) а 13-тата е на брачната половинка му Елич Евдокия. Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, изясни ръководителят на археологиеската експедиция, доктор Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

От няколко години страната и Община Девня взаимно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват " Марцианополис ", като до момента се проучваше инсулата (карето) западно от Музея на мозайките. Мястото, на което е открита сензационната находка, е ново и се намира в региона на болничното заведение.

Община Девня към този момент основава организацията по слагането на камери за видеонаблюдение и прожектори в региона, за сигурността на съкровището, огромна част от което към този момент към момента е подземен. " Трябват ни още средства, с цел да разтеглим разкопките. Държавата отпусна 19 000 лв., само че те ще се окажат незадоволителни, тъй като се постанова да продължим изключително с археологическите изследвания ", сподели доктор Кузов.

Това е второто монетно богатство, на което се натъкват археолозите в землището на кв. " Река Девня ". През 1929 година там инцидентно е намерено едно от най-големите съкровища в историята на света. Тогава са изровени два огромни глинени съда за предпазване на зърно, цялостни с римски сребърни монети от I в.пр.Хр. до III в. В съкровието имало над 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг.), множеството от времето на Марк Антоний.

Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите. Руините на античния град се намират под днешния град Девня, като най-ранните археологически разкопки са извършени от Хайнрих Хартл, професор във Виенския университет, Австрия. Той начертал и първия проект на града. Част от постройките на Марцианополис са проучени от Карел Шкорпил.

При археологическите разкопки тук са открити крепостни стени, некрополи, църкви, жилищни и публични постройки, украсени с превъзходни мозайки. Сред находките са два слънчеви часовника, които освен измервали времето, само че посочвали зимното и лятното слънцестоене и равноденствието. Сред откритията на археолозите са подова мозайка с изображение на Горгона-Медуза.

Мозайката " Сатир и Антиопа " показва прелъстяването на нимфата Антиопа от господ Зевс. Сюжетът е извънредно необичаен измежду мозайките, непокътнати от това време. Римските и разнновизантийските мозайки, открити при разкопките на Марцианополис, са изложени в Музея на мозайките в Девня.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР