Златните рибки са опитомени преди близо 2000 години като декоративни

...
Златните рибки са опитомени преди близо 2000 години като декоративни
Коментари Харесай

Характеристика на различните видове златни рибки

Златните рибки са опитомени преди близо 2000 години като декоративни рибки. Tози на пръв взор елементарен домакински любим има много благородна история. Видовете, каквито ги познаваме през днешния ден, са потомци на пруския шаран, родом от Източна и Югоизточна Азия.

В античен Китай е било всекидневно да се отглеждат златни рибки във външни езера и водни градини.

В наши дни златните рибки се оферират във всевъзможни форми, цветове, размери, с разнообразни типове перки. Повечето типове златни рибки, които виждате в магазините за домашни любимци, нормално идват от Тайланд, Япония и Китай.

Днес има към 300 породи златни рибки.

Общите характерности на този тип са лесни за следене. Разбира се, преди всичко е цветът на тялото и перките – той е златисточервен. Обикновено гърбът е по-тъмен от корема.

Селективното отглеждане на златните рибки през вековете е породило няколко цветови вариации, някои от тях са надалеч от " златния " цвят на истинската риба. Вече се срещат розови, блестящо червени, бели, даже сини „ златни “ рибки.

Специфичната форма на тялото им, също ги отличава от другите типове – те са леко издължени, притиснати в профил.

Размерът зависи от „ породата “. Ако рибката пораства в аквариум, оптималният размер не надвишава 15 см.

Ако въпреки всичко отглеждате рибката в градинско езеро или по-голям воден басейн, вашият домакински любим може да доближи до 35-40 см.

Има типове, които живеят единствено в аквариуми - те са доста по-малко издръжливи от типовете в дивата природа.

 Златни рибки Снимка: imsogabriel/pixabay.com

Някои вариации обаче са по-корави, като да вземем за пример Шубункин.

Сред главните разновидности златни рибки са:

Златна рибка Комета - Най-често срещаният тип златни рибки в Съединени американски щати. Подобна е на елементарната златна рибка. Интересното при тях е ясното полово разделяне. През пролетта по хрилните капачета и гръдните перки на мъжките се появяват бели брадавици. Тялото й е по-удължено и приключва със забулена опашка, която постоянно надвишава дължината на торса до три пъти. Тялото на кометата е сплескано, без закръгленост по корема и с закривен тил. Този тип рибки доближават до 14-20 см. дължина.

Златна рибка Шубункин - Издръжлива, едноопашата златна рибка с перламутрови люспи и шарки. Ще я познаете по петната - постоянно може да срещнете примеси на синьо, алено, черно и бяло. Обикновено шубункин доближават до 15 см. Често този тип се назовава кометов каликон. Окончателното оцветяване на петна се образува единствено от 3 години.

Златна рибка Лъвска глава – Това е една от най-старите породи, датираща от 17 век. Характерни за тях са огромните мастни натрупвания по главата, които постоянно се срещат и в профил на хрилните капаци. Формата на тялото е яйцевидна и гръбен плавник липсва. Тялото е закръглено в региона на корема, като съотношението сред дължината и височината би трябвало да е от 1/2 до 5/8. Опашката е двойна и релативно къса.

Златна рибка Оранда – Този тип имат късо, закръглено тяло, като опашката е съвсем два пъти по-дълга от тялото. Формата на перките също се разграничава, само че постоянно наподобяват на покривало. Очите й могат да са по-изпъкнали от на останалите аквариумни рибки. Този тип доближава до към 10 см. дължина.

За да се усеща оптимално удобно вашата златна рибка, би трябвало да й осигурите оптимална среда за живот. Имайте поради, че един образец се нуждае от 50 литра вода.

Освен това съдът би трябвало да е оборудван с вътрешни и външни филтри, компресор, радиатор за аквариум и даже стерилизатор.

За да се усеща удобно рибката, би трябвало да осигурите чиста вода в аквариума, наситена с О2 и подобаваща температура.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР